Lørdag var butikken Ringsted Guld, Sølv og Ure sponsor for dagens montéløb. Butikken, der ikke overraskende er beliggende i Ringsted, ejes og drives af Heidi Andersen, der i sit CV har en længere historik som hesteoppasser bag sig. Og søndag har hun hest med i J. Jensen Dansk Trav Derby 2023: Hipster, der trænes og køres af Steen Juul.

Senere lørdag var der reception på Restaurant Skjoldgården i forbindelse med lanceringen af bogen ’Steen Juul – Med i opløbet’ skrevet af journalisten Anders Stoffer og udgivet af forlaget Helmin og Sorgenfri. Under denne hyggelige seance blev Steen Juul af en af receptionsgæsterne direkte spurgt: ”Vinder du derby med Hipster i morgen?”

Hertil svarede Steen Juul for åben mikrofon og i alle tilstedeværendes påhør et rungende: JA!

Ridepige

Heidi Andersen fra Roskildeegen blev som teenager veninde med Steen Juuls datter Camilla. De frekventerede den samme rideskole.

– Jeg blev hurtigt inviteret hjem til Camilla, hvor hun jo var fra en travtræner-familie. Og jeg kom ud at køre med vogn og det blev jeg begejstret for. Det sagde mig noget.

Og siden blev det en lang karriere som hesteoppasser. Først skulle Heidi gennem en kontoruddannelse, som dog ikke sagde hende ret meget. Hun sagde derfor ja til at arbejde som oppasser hos Steen Juul.

Heidi Andersen – indehaveren af Ringsted Guld, Sølv og Ure – var på plads som sponsor af monté-løbet under lørdagens afvikling af hoppernes derby på Lunden

Heidi fortæller:

– Jeg så det nok som en form for sabbatår. Men jeg var så glad for det job, at jeg blev hængende i … ja, over 15 år er det vel. Jeg var i mange år hos Steen Juul, og jeg har passet mange heste hos ham. De mest kendte er nok dobbeltmiljonæren Teakwon Garbo samt Frøkjær Buks, men rigtigt mange heste har været igennem mine hænder, mindes Heidi.

– Jeg fulgte med Steen til Halmstad. Han og familien faldt dog ikke helt til i Sverige, og da han vendte hjem til Danmark, var jeg parat til at prøve noget nyt. Derfor blev jeg i Halmstad, hvor jeg bl.a. arbejdede for Dick Robertsson. Siden tog jeg et smut til USA og arbejdede for nogle trænere derovre.

– Efter de her næsten tyve år som hesteoppasser, synes jeg det var for hårdt til, at jeg ville fortsætte. Det er spændende og givende, men også hårdt og slider på fysikken.

Hipster og Steen Juul passerer målstregen som vinder af travliga 5 under derbysøndagen sidste år

– Så begyndte jeg i branchen for guld og sølv, smykker og ure. Jeg lærte branchen at kende, men havde udfordringer med mine foresatte, så efter en fem års tid valgte jeg at blive selvstændig og driver nu min butik i Ringsted med fire ansatte.

– Jeg råder så som min hobby over syv heste. Herunder nogle føl og følhopper samt løbshestene Femme Fatale og Hipster, begge efter hoppen Go Go Hill.

Ført til hingst i Frankrig

– Moren måtte jeg i 2018 helt til Frankrig med for at ført til en dygtig hingst. Hun blev her bedækket naturligt ved Cash And Go. Det giver ofte hurtigst et resultat. Hjemme igen bragte hun Hipster til verden. Jeg syntes så at det var en rigtig god opgave for Erik Bondo i Italien at få ham gjort til væddeløber. Her arbejdede også Turbo alias Dennis Olsen, og det blev da også til nogle sejre dernede i få starter. Jeg tænkte på at tage ham hjem, men coronaen hærgede og det var ikke lige sagen at skulle ud og transportere ham hjem gennem de europæiske landegrænser.

Sidste år under derby-søndagen på Lunden modtog Heidi Andersen som hesteejer en derbyvase, da Hipster for sin træner Steen Juul vandt en indledende finale af Travliga 5

– Da coronaen var ovre, hentede jeg ham hjem og sendte ham i træning hos Steen Juul. Her vandt han jo sidste år Kriterium Consolation. Så lidt drømmer vi jo om, at han kan være med, hvor det er sjovt.

– Jeg pusler om Hipster dagligt hos familien Juul i Osted. Det bliver mest eftermiddage og aftener, der hengår med det. Om morgenen og det meste af dagen bestyrer jeg min butik og er til stede dér. Hipster er en stor, rolig og klog hest, og han er fantastisk at omgås og pusle om. Jeg tror han har en vis styrke, men måske er hans force evnen til at holde hovedet koldt i næsten enhver situation. Han mangler nok mere løbsrutine, og det må vi bare se at få givet ham.

– I foråret her i år måtte vi dog indse, at Hipster skulle opereres for slapt ganesejl. Det er dyrlægerne efterhånden blevet dygtige til, men det er alligevel ikke det, man er mest gladest for en hest skal opereres for. Men han er kommet stærkt tilbage, og nu har vi ham med i derbyet. Drømme har man jo lov til, og håb og alt det. Men mon det er helt realistisk…, spørger Heidi med et drilsk smil.

Og det skal siges, at der var da også et drilsk troldglimt i øjet, da Steen Juul under lanceringen af den bog, der just er skrevet om ham, blev spurgt om han vandt med Hipster og bramfrit rungede et: Ja!

Siger vi bare for en ordens skyld.

Tekst: Allan Loft

Foto: Kjeld Mikkelsen