Søndag på Lunden, i tiende løb, løbet lige inden det store slag for danske heste født anno 2019, altså J. Jensen Dansk Trav Derby 2023, præsenterer vognmand Peter Falck fra Fyn Derbystayeren. Her starter Bjarne Roneklint Christiansen og hans gode ven Benny Jensens Glad Nock, og den gør det som en af løbets forgrundsfigurer, skal man tro tipseksperterne, og det skal man jo ofte.

Glad Nock, der er opdrættet af Dorthe Christensen i Vendsyssel, og er efter S J’s Photo og Soffi Nock (Dream Vacation), har en sejrsprocent på 50 og har tjent i underkanten af 300.000 kr. og har som bedst løbet 1.13,0 am.

– Jeg har sukkersyge og er også ramt af urinsyregigt, som jeg blev opereret for. Der skete en fejl og jeg måtte opereres to gange, og det medførte en stafylokok-infektion, som gjorde mig aldeles syg, og som gik ud over den ramte fod og underbenet, så der på et tidspunkt var tale om amputering, beretter Bjarne Ronkeklint Christiansen.

– Det ville jeg dog helst ikke være med til, så jeg sad i rullestol i lang tid, men passede at være med til at træne mine heste. Jeg er jo nok mest kendt for at være ejer af Nevada F H og Glad Nock. De gik herhjemme, og min ven Benny, som også har part i Glad Nock, var meget behjælpelig med træningen, da jeg var værst ramt, lyder det videre fra Bjarne Roneklint Christiansen, der bor i den midtsjællandske by Skibby. Han forklarer videre:

Steen Juul skåler i bobler med Benny N. Jensen og Bjarne R. Christiansen, ejerne af Glad Nock, som Juul netop har kørt til sejr i Stayerpokalen på NFT den 16. juli i år

– Nu har vi sendt Glad Nock til Steen Juul, og der går han så lige nu. Benny er på venteliste, og det har han været i lang tid, skulle jeg hilse hospitalsvæsnet og sige, til at få to nye knæ, og hans smerter er lige nu blevet så store, så det er en belastning at træne heste. Jeg er jo heller ikke helt kurant nok til at klare det alene, så altså derfor er Glad Nock hos Steen Juul.

– Jeg er nede ved Glad Nock i Osted hos Team Juul et par timer hver dag, hvor jeg snakker med hesten. Det kan han godt lide. Vi hygger os sammen. Men når jeg så har kælet for ham en times tid, så siger han ligesom: ’Godt! Nu kan du køre hjem’. Og så stiller han sig modsat i boksen med ryggen til. Så gider han ikke længere.

Viljestyrke

– Og sådan har han hele tiden sine små særheder, selvom han som sådan er meget sød og rar. Nogle gange, når jeg trækker ham i boks, så standser han op foran boksen og vil ikke gå længere. Så skal der overtalelse til. Eller hvis vi er på vej ud af stalddøren, så kan han også få den nykke at standse op og vil ikke længere. Det hjælper dog, at jeg bruger lidt tid på at overtale ham.

– Som væddeløb er har Glad Nock en viljestyrke uden lige, og derfor ligger de lange løb også godt til ham. Han er lidt ligesom en anden hest, jeg havde, nemlig Nevada F H, i den henseende.

Glad Nock vinder Stayerpokalen på Nykøbing Falsters travbane d. 16.juli 2023

Bjarne Roneklint Christiansen kom allerede som barn ind i travsporten. Hans far havde heste i træning hos Hans Bagge på Lunden. Som knægt kom Bjarne hurtigt med ud i road-car’en at trille, og da han blev ti, så sagde Hans Bagge til ham, at nu var han squ stærk nok til at holde i de liner selv, så Bjarne har kørt mange heste langsomt gennem tiderne og også hjulpet med hurtigtræning, men det blev aldrig til at tage rigtig kørelicens.

– Jeg har redet heste fra jeg var ganske lille, og jeg har altid kunnet drive hestene med begge arme – det, tror jeg, ligger lettere for kuske, der også har dyrket meget ridesport. Jeg er meget imponeret af en kusk som Björn Goop, som faktisk driver mest med venstre hånd. Der er min antagelse, at han med sin drivning netop fik det ekstra ud af en hest som Nick Nock, der gjorde, den vandt det danske derby for ham.

– Jeg var både som ung og stadig nu meget driftig og har drevet virksomheder. Jeg har haft en vognmandsforretning. Jeg har stået for anlæggelse af ridebaner, og jeg fik derfor nok ikke tid nok til også at hellige mig kusketjansen som travmand.

Glad Nocks ejere Benny N. Jensen og Bjarne R. Christiansen takker Steen Juul efter Glad Nocks sejr i Stayerpokalen på NFT

– Efter at min far havde heste hos Hans Bagge, fortsatte han med heste hos Jørgen Olsen. Siden hos Max Nielsen, og da han stoppede, var min fars heste hos Asbjørn Nielsen. Glad Nock blev tilkørt hos René Jonassen, som har gjort et godt stykke arbejde med ham.

– Nu, hvor jeg døjer med det her sygdom, har jeg skippet vognmandsvirksomheden og det med ridebaner og kastet mig over salg af træpiller, brænde og briketter. Det er virkelig en god forretning.

En ’go-getter’

At der ligesom er en ’go-getter’ i Bjarne kan også illustreres ved, at han tilbage for cirka halvtreds år siden formåede at tilkæmpe sig forældremyndigheden over sin dengang lille søn.

– Ja, det var ikke rigtigt nemt dengang for mænd at få del i forældremyndigheden. Men jeg fik det, og min søn er i dag godt i vej med en god familie og et godt job, fortæller Bjarne.

– Og jeg er sikker på, at hvis ikke jeg havde glæden ved og omgangen med mine hest i det daglige, som jeg trods min sygdom holder fast i, så havde sygdommen nok knækket mig. Og jeg er i øvrigt ved at blive lidt bedre gående, så jeg nu kan klare at bevæge mig rundt bare med støtte af en stok, smiler Bjarne Roneklint Christiansen som afslutning på vores snak.

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen