Æv. Det blev til tidlig galop for Nathalie Knebelaus pony Isilon Alasse i Det Lille Elitlopp på Solvalla søndag formiddag. Alligevel var oplevelsen ubeskrivelig og mindeværdig. Vi går her lidt tættere på Nathalie og kredsen omg Isilon Alasse,

Den bornholmske travkusk Nathalie Knebelau, født 2005, vandt 14. maj på Lunden Copenhagen Cup løbet for ponyer i øvrigt i ny rekord for løbet. Præstationen udløste en invitation til Lille Elitloppet for ponyer, som blev afviklet i dag den sidste søndag i maj, hvor ponyen, Isilon Alasse, som jo  i virkeligheden er den, det hele faktisk drejer sig om, har trukket spor fem. Feltet var i alt på otte ekvipager i løbet.

Nathalie Knebelau minutterne inden hun kører på banen for at deltage i Det Lille Elitlopp på Solvalla

Nathalie er datter af Christina K. Hansen, som træner familiens travheste, altså her taler vi om de store travheste. Af heste, vi forbinder med Christina K. Hansens navn,  kan vi pege på Emil Baunely, Brad Pitt og Brave Sensation, blot for at nævne nogle.

Nathalie har også licens til at køre store heste, og hun har allerede kørt en del af familiens heste på Bornholm. Så sent som den 19. maj deltog hun i tre løb med morens heste.

Hun har dog kørt ponyer i mange år, og hendes alder er stadig ikke højere, end hun  stadig har ret til at deltage i ponyløb.

For såvel Nathalie som hendes familie er det en storslået oplevelse at få invitationen til deltagelse i Det Lille Elitloppet, og fredag drog man så af sted. Isilon Alasse blev opstaldet på Solvallas Travskolas stalde, og herefter ventede blot søndagen, hvor løbet skulle afvikles. Lørdagen underholdt familien sig med at være en del af publikum på lægterne under V75-løbene inklusive Harper Hanovers. Ingen i familien havde tidligere været til Elitlopp.

Passende påklædt

Søndag var man så rede. Iklædt passende sweat- og t-shirts specielt kreeret til begivenheden gennem Sportstrykkeriet i Århus bakkede alle familiemedlemmer samt diverse  venner og veninder  op om den danske ekvipage. Stald Bornholm Nu bakkede på en særlig måde den bornholmske familie op. Stalden havde nemlig valgt at sponsere familiens tur til Solvalla med hele 5.000 kr.

– De tider, de svenske heste står med i programmet, efterlader os med det indtryk, at for os skal vi ligesom i en form for olympisk åndglæde os over deltagelse. Så må vi se, om Nathalie kan holde Isilon Alasse rolig og give ham et godt løb, så han kan følge med. Kan hun det, så håber vi på, at Isilon får sat en ny personlig rekord. På papiret har vi ingen vinderchancer. Vi håber bare det bedste.

Mormor Inga, Nathalie, Isilon Alasse, Torben og Christina kort før det er tid til for hest og kusk at køre på banen til start i Det Lille Elitlopp 2023

Sådan lød forhåndsvurderingen fra Nathalies mor Christina K. Hansen.

Men som nævnt hindrede en tidlig galop Nathalie og Isilon at komme til at følge feltet tæt. Så et stykke efter indløb Isilon Alasse som nummer syv. Vandt gjorde den finske Smedens Andiamo med Maria Kiukas før svenske Pros Maserati med Silja Buhagen. Det var et opgør, hvor de to heste var megatæt på hinanden på stregen.

Tyve heste

Nathalie går lige nu i tiende klasse på en privatskole i Rønde. Hun bor med sin mor og far – Torben Dahl Pedersen – lidt uden for Rønne. Her passer de tre omkring tyve heste. Ud over koncentrationen op til deltagelsen denne søndag på Solvalla, så gælder Nathalies koncentration i øjeblikket i høj grad den afsluttende eksamen, som netop er i gang.

– Det er lige før det kribler mere at skulle køre løb i Stockholm end det gør at skulle til eksamen, lød det fra Nathalie inden hun satte sig op i vognen bag Isilon Alasse for at køre til banen for at være klar til præsentationen.

Hun kunne godt tænke sig travsporten som levebrød, og har en plan om at finde job hos en træner eller et stutteri, der har med travheste at gøre for at uddanne sig yderligere.

Om Isilon Alasse sagde hun:

– Han er sød, rar og flink i det daglige og dejlig næsten som en hund at omgås. Men når der kaldes til løb bliver han ivrig. Han mener, han er hurtig og fandens karl, så han vil frem. Han tror han kan løbe stærkere, end hans små ben kan følge med. Så det gælder om at holde ham rolig i løb.

Datter og mor – hhv. Christina og Inga – på plads på Solvalla

Nathalies mor, Christina, der egentlig kommer fra Sjælland,  flyttede til klippeøen for cirka femten år siden. Hendes mor, Nahtalies mormor Inga Knebelau, var dengang allerede søgt over til det bornholmske. Nathalies mor danner par med Torben Dahl Pedersen, der kommer fra en kendt travfamilie på Bornholm, men egentlig var det i første omgang træneren Frank Mikkelsen, der fik gjort Christina og hendes mor interesserede i travheste. Ham kom de nemlig til at kende personligt. Indtil da var det mest rideheste, der havde optaget Christina og hendes mor.

Foto: Kjeld Mikkelsen