Siden han vendte hjem til Danmark efter en længere årrække i både norsk og amerikansk travsport, har Ole G. Nielsen gjort sig fint bemærket med 10 sejre i 2020 og ni sejre i fjor, hvor staldens heste indkørte 349.000 kroner – men desværre har sæsonen 2022 resultatmæssigt været lidt op ad bakke for den 33-årige Skive-træner.

Det er således blot blevet til en enkelt sejr – vundet med 3-årige Jonathan Star (Born In The USA) i fredags på Lunden – og i alt er det kun blevet til otte starter for staldens heste.

-Det hænger selvfølgelig sammen med, at vi kun har tre startheste i stalden: Jonathan Star, Gangnam Style K og Eldon Neergpård, og det er jeg lidt ked af, siger Ole G.

Ole G. Nielsens humør er fint – ungheste fylder godt op stalden, men han kunne dog godt ønske sig nogle flere startklare heste at gøre godt med. Hesten han står med er Jonathan Star

Fra 95 til otte starter
Med 21 heste på træningslisten, heriblandt ikke færre end 15 2-åringer, er der nok at se til i hverdagen for Ole G. Nielsen og hans personale.

-Vi har mange ungheste i stalden og har heldigvis nogle gode og stabile kunder, så overordnet set er humøret er stadig fint, men jeg savner nogle flere løbsheste. Vi er gået fra 95 starter i 2020 til 67 starter sidste år og nu altså kun otte starter i år. Det er alt for lidt, for jeg synes ærligt talt, at vi har lavet ganske fine resultater med et begrænset materiale.

-Eldon Neergård var f.eks. nærmest kasseret da vi fik den og den har da vundet otte løb for os. Jonathan Star skulle egentlig have været til Norge, men Kim Pedersen (dansk træner i Norge, red.), som jeg har et tæt samarbejde med, syntes ikke den var god nok, så den fik vi lov til at beholde og han vandt jo en flot sejr på Lunden forleden på 1.17,7/2000 meter.

-Endelig er der så Gangnam Style K, som min kæreste har lejet i Norge. Han har gjort det helt forrygende med to sejre og to andenpladser i V75 i Norge og over 250.000 mens vi har haft ham, så alt i alt synes jeg faktisk at vi har lavet nogle pæne resultater, men desværre mangler vi stadig nogle flere løbsheste.

-En del af forklaringen er nok, at jeg har størsteparten af mit netværk i Norge, og det er altså svært at overbevise potentielle kunder om at beholde deres heste i dansk træning med de løbspræmier vi har herhjemme. Jonathan Star gik f.eks. 1.16,8a/2140 meter i sin anden start for os, hvilket blev belønnet med 1.900 kr. Det er jo helt til grin.

Eldon Neergård i front – ved linerne Jeppe Juel

Unghestetræner
Ole G. Nielsen er en af relativt få danske trænere, som delvis har specialiseret sig i tilkøring og optræning af ungheste, som efterfølgende bliver afleveret til forskellige trænere i ind- og udland. En af hans faste samarbejdspartnere er føromtalte Kim Pedersen med trænerlicens på Bjerke-banen i Oslo.

-Vi har i år seks 2-åringer fra Kim Pedersen, der skal retur til Norge senere på måneden. Det har været en rigtig god hjælp fra dag 1 og jeg tror begge parter sætter stor pris på samarbejdet. Derudover har vi yderligere tre norske og to svenske 2-åringer, der ligeledes skal tilbage til deres respektive hjemland inden længe, siger Ole G.

-Én af svenskerne, Kendrick KW (Maharajah) går muligvis til Jörgen Westholm. Den er norskejet, men ejeren har heste i træning hos Westholm og i fjor sendte vi to heste derop fra samme ejer.

-Det er selvfølgelig ærgerligt at miste hestene – især hvis fornemmer der er tale om en hest udover det sædvanlige – men knapt så slemt når man ved det fra starten.

-Jeg synes det er utroligt spændende at arbejde med ungheste – at følge deres udvikling fra man modtager dem til de forlader os et års tid senere. Vi har som nævnt en del norske heste, der kun skal gå mønstringsløb som 2-års og først starte som 3-års, så det giver ingen mening at køre dem alt for langt ned tidsmæssigt, mens de svenske heste skal være noget længere fremme i og med at man har 2-årsløb i Sverige.

-Vi får dog også lov til at beholde nogle af 2-åringer. På nuværende tidspunkt er det planen at fire af hestene forbliver i træning hos os og det er jeg selvfølgelig meget taknemmelig for.

-En af dem jeg skal beholde er Trouville Royal (hoppe e. Maharajah), som ejes af en nordmand, der har haft heste hos mig siden jeg startede, bl.a. Karlotta. Trouville Royal er en rigtig talentfuld hoppe med lidt temperament, men hun har både kapacitet og fart indenbords. Det er en hest jeg håber vi kan få lidt glæde af, frem for alt næste år, men det er ikke utænkeligt at hun får et par starter som 2-års.

-Vi har også Isak Smed (hingst e. From Above U S), der skal gå fremvisningsløb midt i maj. En utrolig fartfyldt hest, der har meget let ved det. Han kommer til start som 2-års, men ikke i det første 2-årsløb.

Endelig er der Inquito (hingst e. Tobin Kronos), som vi selv ejer 2/3 i. Også en sindssyg lækker hest, men han skal ikke presses unødigt.

Oles kæreste Trine Austevoll med Gangnam Style K

Jarlsberg næste gang
Som nævnt i indledningen har Ole G. Nielsen pt. kun tre løbsheste, hvoraf Gangnam Style K har været den store reklamehest med foreløbig to sejre og over 250.000 kroner i indkørte præmier.

-Gangnam Style starter næste gang i stayerløbet på Copenhagen Cup-dage og så bliver næste opgave stayerløbet på Oslo Grand Prix-dagen. Han har gjort det helt forrygende siden vi fik ham i juni måned i fjor, og jeg synes næsten vi har fundet ”et halvt gear” mere i ham i år, siger Ole G, som også har store forventninger til Jonathan Star:

-Han havde en del problemer som 2-års og henover vinteren. Jeg kender ejeren fra min tid hos Bo Westergaard og har fået lov til at beholde hesten i Danmark. Det er jeg selvfølgelig meget glad for og jeg tror der er en del udvikling i Jonathan Star. En stærk hest, der starter næste gang den 14. maj på Jarlsberg i et 3-årsløb med 250.000 NOK til vinderen. Der er ikke så mange norske 3-åringer, der har været ude på det tidspunkt, så jeg håber han har en god chance. Eirik Høitomt kører ham igen.

Usikker fremtid

Selvom Ole G. Nielsen af natur er en glad og positiv ung mand, fremkalder fremtidsudsigterne for dansk travsport alligevel nogle panderynker hos Skive-træneren.

-Jeg sidder lidt på nåle og ved sgu ikke helt hvad jeg skal gøre, siger han.

-Vi har længe talt om at fremtiden har set sort ud, men vi kører jo stadig travløb og har også fået lidt flere penge at køre om, men priserne på alt har fået et hak opad og det har bestemt ikke gjort det lettere for nogle af parterne, så det er klart man bliver lidt bekymret.

-Jeg mig nævne transportdelen, som er blevet både dyrere og mere besværligt. Jeg har det sidste års tid investeret over 25.000 kroner på at kunne transportere mine heste. Har bl.a. købt ny trailer, der skal godkendes og jeg skal have autorisation til at køre den. Derudover skal der sættes termograf op i bilen, og når man ikke starter oftere end jeg gør, bliver det besværligt at tjene pengene ind igen.

-Samtidig har svenskerne jo investeret mange penge i det her, så man har formentlig nogle forventninger om at det kan blive en god forretning, og når de ser sådan på det, skal vi jo også være positive.

-Men jeg synes som sagt det er lidt svært. Jeg var sidste efterår på kursus i Sverige mhp. at få svensk trænerlicens fordi jeg har mange svenske og norske kunder, men jeg er i tvivl om hvad jeg skal gøre. Derfor har jeg heller ikke investeret i en gård, så kortene er åbne og vi er stadig flytbare, men jeg har dog ingen aktuelle planer om at forlade Danmark.

Jonathan Star viser sin træner Ole G. Nielsen frem

IT-alderen er over os

Ole G. Nielsen er kendt som en mand med sine meningers mod og vi har konfronteret ham med nogle forskellige aktuelle emner, der berører alle med tilknytning til dansk travsport.

I Sverige påtænker man i 2023 at udskrive færre løb end i år, men med højere præmier. Kunne det være aktuelt for Danmark og måske giver det sig selv med det faldende antal startheste?

-Jeg synes det er helt rigtigt at gøre som svenskerne. Vi ser jo ofte meget små felter herhjemme og det er på ingen måde en holdbar situation for travsporten på længere sigt. Jeg tror det er rigtigt at bruge de penge man sparer på højere præmier i de resterende løb. Det er jo helt logisk, at omsætningen falder hvis der er færre heste frem for fyldte felter, siger Ole G.

Og apropos spil, så står hestesporten jo over for en langt mere digitaliseret og kontantløs tilværelse, hvor man som spiller på længere sigt skal vænne sig til at downloade programmer på sin mobil eller tablet, ligesom al spil også kommer til at foregå ”på nettet” og vel at mærke kun hvis man har et såkaldt spille-ID fra Danske Spil.

-Jeg synes som udgangspunkt ikke om at man ikke kan spille på banen uden at have et spille-ID eller Dankort, men det er jo sådan det er. Samtidig er det også dyrt at have folk siddende i boderne på banen, så selvom man f.eks. mister 5 % i omsætningen, kan det jo – uden at jeg ved noget om det- godt være at man alligevel tjener penge hvis man sparer 10 % ved at lukke boderne på banen.

-Det bliver svært for de ældre tilskuere, men den generation der vinder frem og som vi forhåbentlig kommer til at se endnu mere til ude på banerne, er jo vant til at gøre stort set alt på mobilen, så de tænker anderledes og måske er det ikke så stort et problem, som man gør det til. Under alle omstændigheder kræver det dog noget vejledning ude på banerne, så vi ikke mister dem, der er i tvivl om noget.

“Har du en humpel rugbrød i lommen?” spørger Gangnam Style høfligt Trine Austevoll om

Skal Muskterdagen flyttes?
Som Skive-træner havde Ole G. Nielsen naturligvis set frem til årets største dag på hjemmebanen, selvom stalden ikke havde nogle heste til start på Musketerdagen, men så var der i stedet god tid til at snakke med venner og bekendte som lagde vejen forbi stalden, hvor der dagen igennem blev serveret lidt godt til ganen.

Næste år har Ole G. forhåbentlig en eller flere kandidater til de tre hovedløb, hvor man i år savnede flere af de bedste danske årgangsheste. Til gengæld var hollandske Paul Hagoort som altid på plads sammen med et par tyske gæster, men skal man fremadrettet evt. lukke Musketerløbene for udenlandske heste for at kunne tiltrække flere danske årgangsheste?

-Det kan da godt være, at de hollandske heste skræmmer nogle danske heste væk, men der er jo det aspekt i det, at Musketerdagen ligger så tidligt på sæsonen, at ikke alle har deres heste klar på nuværende tidspunkt, siger Ole G.

-Jeppe Juel har f.eks. hele tiden sagt, at Garfield først kommer til 4-årsprøverne i Århus i midten af juni, men hvis man lukker løbene for udenlandske heste, får vi til gengæld nogle langt mindre gode danske heste til start og det er vel heller ikke at foretrække.

-De løb vi havde i år indeholdt alle høj klasse og jeg foretrækker helt klart mindre felter med udelukkende gode heste. Hvis vi udelukkerne de udenlandske heste er det jo ikke værd at se på, så hvis vi vil ha’ den her storløbsdag, er det for mig at se sådan det skal være.

-Der har været tale om at flytte Musketerdagen længere frem på sæsonen, men det kan man vel ikke umiddelbart gøre, da man så rammer ind i nogle af de andre storløb – og desuden SKAL man jo også ha’ et ”startskud” for årgangshestene, hvor vi så må undvære nogle af de bedste heste. Felterne bliver jo også lidt tyndere besat sidst på sæsonen.

-Jeg tror man er begyndt at tale om det fordi rammeprogrammet på Musketerdagen var lidt tyndt i år, men jeg fatter heller ikke, at der skal være storløb i Skive om søndagen og så igen løb i Aalborg om mandagen. Det giver ingen mening at afvikle løb på to næsten nabobaner to dage i træk når der er så få løbsheste herhjemme, slutter Ole G. Nielsen.

På Musketerdagen kræsede Ole G. Nielsen-stalden om sine gæster. Her er de knipset under forberedelserne

 

Tekst: Henrik Berg
Foto: Kjeld Mikkelsen