16-årige Seppe van der Haegen får sin ilddåb som travkusk i søndagens første løb på Charlottenlund Travbane. Den 17. august i år bestod han licensprøven, og første start som voksen amatør bliver så på derbysøndagen på Lunden. Seppe er nemlig til start i ’DTC præsenterer Sigter mod Stjernerne’, og skal køre Ellie’s Coktail, som ejes af hans gode ven Peter Snedker fra Fyn, hvis datter Liva er hans veninde.

– Ja, Liva og jeg gik i samme klasse i folkeskolen, og vi blev kammerater, så jeg kom meget hos hendes familie, der dengang gjorde det i galopheste på Fyens Væddeløbsbane.

– Jeg blev også grebet af hele den stemning og atmosfære, der er omkring hestevæddeløb, og jeg begyndte sammen med Liva at køre ponytravløb. Jeg har vel kørt over 100 løb med ponyer, men da jeg nærmede mig min 16-års fødselsdag, kunne jeg ikke vente længere. Jeg måtte have licens til de store heste. Og det lykkedes jo.

– Min plan er at kunne arbejde som staldmand og gerne blive jockey med tiden. Måske kunne jeg også tænke mig at uddanne mig til beslagsmed, men det har jeg ingen faste planer om endnu.

Liva og Seppe – godt på vej til at tegne travsporten i fremtiden

Liva er som Seppe 16 år, men venter med at tage licens til de store heste. Hun vil køre med ponyerne til hun passerer sin 18-års fødselsdag.

– Ja, men jeg har den samme drøm som Seppe om at kunne blive travkusk og gå at passe heste. Vi satser på en tilværelse sammen, hvor hestene bliver omdrejningspunktet.

Seppe van der Haegen har et godt håndelag for at køre travheste, siger træneren John Køhler om ham

Seppe og Liva er knyttet til John Kølers stald i Odense. Træneren siger, at Livas familie nu er kureret for galopbacillen og satser på travet. Han fortsætter:

– Seppe har et godt håndelag for at have med travheste at gøre og for at køre løb. Nu er det hans første opgave i dag som travamatør, så jeg har sagt til ham, at nu skal han bare nyde turen og få hesten med rundt. På papiret er de vel heller ikke tillagt de store chancer, men selvfølgelig skal han gøre sit bedste for at opnå maximalt udbytte. Jeg ser ham som en nyttig mand for travsporten fremover.

Seppe er født i Gent i Belgien, men da han var to år gammel, flyttede han med sine forældre til Fyn, hvor de første år blev tilbragt i Fåborg-trakten, men siden flyttede familien til Årslev, hvor han så kom i skoleklasse med Liva.

Seppe bag Ellie’s Coktail, som starter på Lundens derbysøndag i Sigter mod Stjernerne

Tekst: Allan Loft

Foto: Kjeld Mikkelsen