Det er næsten mere reglen end undtagelsen, at en eller flere heste tager et kvantespring mellem 3- og 4-
årssæsonen, og Fireblade (ENS Snapshot) passer afgjort ind i dén kategori.
Derbysæsonen er således blevet indledt med to sejre og en andenplads – senest i fredagens 4-årsprøve i
Århus, hvor Fireblade knækkede Frederik og gik frem til sejr i tiden 1.16,4a/2360 meter.

René Kjær kørte et perfekt løb og træneren var selvfølgelig godt tilfreds med indsatsen.
Han tabte lidt i svingene og har absolut ingen fordel af Århus-banen, men han fik jo et godt løb og kom
med i ryg på Frederik, der skabte løbet undervejs, så jeg synes helt sikkert, at Fireblade gik et topløb, siger
Jan Friis.

Det er da rigtig nok, at Fireblade som 2- og 3-års ikke viste ret meget, der indikerede, at han var en
kommende tophest, men jeg har nu altid rangeret ham højt. Der er selvfølgelig nogle stykker man har en vis
respekt for, men også nogle, som man har mistet respekten for, så jeg mener, at han har kapacitet til at
blande sig blandt de allerbedste.

Her kobler Fireblade grebet på Frederik og går frem til sikker sejr

Han er noget ”kroghaset” og har derfor stået lidt forkert på sine ben, hvilket har givet nogle skavanker rundt omkring. Han døjet med sine haser og bagben, men er vokset fint til i vinter og er blevet stærkere i kroppen. Det har vi så også set effekten af, i og med, at Fireblade nu tåler noget mere træning. Lasse Christensen trænede Fireblade som unghest, men da han blev ansat hos mig, fik jeg hesten i træning og han blev her, da Lasse stoppede.

Fireblade har tidligere været lidt for hvalpet og har ikke rigtig forstået hvad det gik ud på, men han har skærpet sig med alderen og er vel et typisk ENS Snapshot-afkom. Han har som sagt ikke fordel af Århus-banen, men med fredagens resultat in mente, synes jeg godt vi kan være optimister. Sidste år slyngede han sig bare i galop i svingene i Århus, men i fredags hjalp han selv til, så det var væsentlig bedre, selvom han stadig ikke er en hest, man skal satse med i svingene.

Glæde i vindercirklen efter sejren i en åben Prøve til Jydsk 4-års Grand Prix. Fra venstre mod højre: træneren Jan Friis, ejerne Kim og Gert Christensen, travhesten Fireblade, oppasseren Lasse Christensen og kusken René Kjær

Se op på fredag!

Jan Friis har flere talentfulde heste i F-årgangen, bl.a. Frank Jr. Bounce (Wishing Stone), der i fjor gjorde sig
fint bemærket med 151.000 kroner i indkørte præmier, bl.a. takket være sejr i en Kriteriumsprøve og en fjerdeplads i Kriteriet, men i år er der kommet lidt grus i maskineriet.

Jeg er kommet frem til den konklusion, at vi har kørt ham for let i år, så når han kommer ud næste fredag på Fyn, går vi tilbage til den gamle balance og håber det er det, der skal til! siger Jan Friis.-Der var ikke de samme problemer i fjor, hvor han også gik uden sko nogle gange, men også med gummiboots og tåvægte, så når man tager for hårdt i ham, går det galt.

– Jeg har sådan set stadig forventninger til Frank Jr. Bounce, der kun er meldt i Derbyet og Grand Circle 4 årschampionatet, så det er ikke for sent endnu. Jeg synes i øvrigt, at han har udviklet sig noget mere end jeg havde forventet rent kropsmæssigt, så jeg tror ikke man skal lægge så meget i de to første starter.

 

Frank Jr. Bounce ved en tidligere sejr på Billund Trav med René Kjær i sulkyen

 

Tekst: Henrik Berg
Foto: Kjeld Mikkelsen