Billunds nye jockey Benjamin Bang Pedersen fortæller her om sit hidtil eneste eget opdræt, samt at han ser dystert på travsportens fremtid, men han håber, der bliver rettet op på skuden i rette tid.

Han lægger hver uge omkring 20 timers intenst arbejde i stalden hos den nystartede travtræner i Billund, Paw Willumsen, mens resten af arbejdsugen byder på fast arbejde som murersvend.

Benjamin Bang Pedersen, årgang 1995, har netop her den 1. marts i år udtaget jockeylicens, og han var da også med som aktiv, da Billund Trav havde sæsonpremiere lørdag den 13. marts. Med de to i totalisatoren mindre betroede Be Loved B P og Theodor Krarup Ø K blev det ikke til pengegivende placeringer, men Benjamin fik da rusten banket af køredragten efter ikke at have været i løbsilden siden 24. oktober sidste år, og han er nu klar til nye udfordringer.

Løbsdagen bød dog på ét positivt indslag for den nyslåede jockey, nemlig at han i prøveløbet kørte sin egen Grev Farquaard, og treåringen opnåede godkendelse i tiden 1.23,4/2040ms.

– Ja, det var jeg godt tilfreds med, lyder det fra Benjamin.

– På forhånd havde jeg været meget skeptisk med hensyn til denne start i prøveløbet, da banen efter den megen regn netop ikke var til hans fordel. Men han kom til at løbe sit eget løb det meste af vejen og gik fornuftigt. Jeg pressede ham ikke unødigt. Han er ikke toptunet endnu, men jeg ved, at han på en normal bane i godt vejr for nuværende kan gå en 1.20-tid. Jeg er glad for, at han opførte sig eksemplarisk.

Det ser helt eksemplarisk ud når Grev Farquaard skridter banen af – i livets begyndelse var han noget af en sur slemrian ligesom sin navnebror fra Shrek-filmen.

Det sidste må du uddybe!

– Jo, det er mig selv, der har opdrættet ham, og det er ikke for ingenting, han er opkaldt efter Grev Farquaad, der er en meget sur og slem figur fra Shrek-tegnefilm-universet. Da mit nye hingstføl var blot to dage gammel, sparkede han mig i frækhed over hånden, og sådan har han gennem sin opvækst været lidt af en ballademager og slemrian. Han ville slå og lave unoder, også for vogn.

– Jeg sendte ham så senere på et tidspunkt op til Jeppe Rask i Skive, hvor ”Greven” ad to omgang nok har været i alt i et halvt år, og det hjalp på hans temperament. Herhjemme havde han ikke så mange heste omkring sig, og jeg kunne ikke rigtigt byde ham på træning med andre heste heller. Det, at han var sammen med andre heste, især under træning, har skolet ham, og Jeppe Rask og personale har gjort et fortrinligt arbejde med ham.

Grev Farquaard og Benjamin Bang Pedersen gør klar til prøveløb – hesten godkendtes i 1.23,4/2040 ms

Har du opdrættet andre?

– Næh. Det var lidt tilfældigt med ham. Vi er jo en stor familie, der alle holder af travheste, som vi har på en ejendom i nærheden af Jelling. Her bor vi også. Min mormor, Anna Marie Pedersen gik bort for nylig, men hun startede i sin tid med at have travheste hos Bøje Laursen, og så blev vi, børn og børnebørn også bidt af travsporten. Jeg er således født ind i den. Der var dog nogle år, hvor min mormor og dermed vi andre ikke var så aktive, men hun kom i gang igen. Jeg gik blot og ventede på at kunne tage licens, og da jeg så begyndte som amatør, så fik min onkel Per (Bang Pedersen, red.) også blod på tanden igen efter at have været aktiv nogle år forinden. Og så var vi alle i gang igen, og også Pers søn Patrick er jo aktiv.

– Men tilbage til SIF Mølgaard, som er mor til Grev Farquaard. Hun er efter Carmody Lobell, og var en habil væddeløber, når hun var i orden, men jeg kunne ikke rigtig holde hende skadesfri, og så besluttede jeg at lade hende bedække. Jeg rådførte mig hos opdrætteren Bjarne Ladefoged, ham der står bag derbyvinderen Winston Sisa, og han rådede mig til at bruge Ens Snapshot på min Carmody Lobell-hoppe – altså samme krydsning, han havde anvendt ved tilblivelsen af netop Winston Sisa. Og det råd fulgte jeg. Men jeg har ikke lige planer om at opdrætte flere.

Ser du en professionel travkarriere foran dig?

– Min hensigt er nu at suge til mig, hvad jeg kan lære ved at arbejde for Paw, køre med heste og nyde travsporten, som jeg stadig betragter som en hobby. Jeg er bevidst om, at jeg kan lære meget mere om travheste, end det, jeg allerede kan, men hvis jeg en dag føler mig udlært, så er det ikke sikkert, jeg vil tage springet udi at blive professionel. Dansk travsport skal op på et helt andet niveau, f.eks. som det svenske, før jeg kunne blive tiltrukket af en prof-tilværelse inden for travet. Jeg har det også godt med at arbejde som murersvend, udreder Benjamin Bang Pedersen, der udover sin greve også råder over løbshestene Breaking Bad og Excuse Me NL.

Nuka Lendalund har været en nyttig partner for Benjamin – her ses de to sammen med mormor Anna Marie Pedersen i vindercirkelen på Billund Trav efter Nukas sejr den 6. april 2018

 

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen