Monté-rytteren Nanna Helstrup Nielsen

Nanna Helstrup Nielsen er en af de ganske mange unge kvinder, der netop nu har taget monté-sporten til sig. I dag søndag skal Nanna så ride sit syvende ridt inden for denne genre. Det skal hun på ryggen af den i Italien opdrættede Roxy Trio, en 9-årig hoppe, som efter en karriere i Sverige nåede at friste tilværelsen på Bornholm i en trekvart års tid, før hun nu for første gang skal stifte bekendtskab med en jysk bane, nærmere betegnet den på Billund Trav.

– Jeg tror, hun bliver et rigtigt godt tilskud til løbene herovre i Jylland, både som monté-hest og for sulky, og jeg vil i dag søndag gøre mit bedste for at få hende så langt frem i præmierækken som muligt, men helt i topform er hun nok ikke endnu, vurderer Nanna.

Nanna har redet i Åskov Rideklub nær hjembyen Sdr. Felding siden hun var seks år gammel, og hun har som ung og næsten voksen undervist i dressur, som er hendes foretrukne disciplin inden for ridesporten. For to og et halvt år siden påbegyndte hun en uddannelse som biolog på SDU i Odense, hvor hendes dagligdag er fyldt med lærdom om dyr, planter, mikrober, matematik, fysik og kemi. Det er dyreverdenen, der har hendes største interesse, og Nanna kunne godt tænke sig bredt ud til verden at formidle viden om dyr og det samspil, de har med naturen, og selv om intet er givet på forhånd, kunne hun godt se sig selv i et job som naturvejleder.

– Jeg kom ind i travsporten, da Niels Åge Friborg, der er en form for staldmand på Åskov Rideklub, ønskede at få løst op for muskulaturen på sine heste, og vi mente, at det kunne jeg hjælpe ham med i form af at ride dressur på dem. Og ja – det virker godt på hestene. Travsporten viste sig for mig som en helt ny og anderledes, men også vildt spændende  verden. Anderledes end ridesporten i hvert fald. De har dog hver deres charme.

– Der er stor forskel på at ride monté og dressur. I dressur har vi ikke hestene så hårdt i munden, som man har i ride-trav. I dressur hjælper, understøtter og styrer man hestene meget gennem ben og sæde og mere blide signaler gennem tøjlerne. Det er en helt anden verden at være i travmiljøet. Her er anderledes omgangsformer, mange regler, man skal lære, og nye måder at kommunikere med hestene på – men det gør mig jo blot til et mere komplet hestemenneske at kende både trav- og ridesporten.

Nu mens hun studerer, har Nanna sat tjansen som ride-lærer i dressur på stand by.

Nanna med amatørtræneren Niels Åge Friborg

Amatørtræneren Niels Åge Friborg

– Jeg så i efteråret en annonce på nettet, hvor Roxy Trio var til salg, og det syntes jeg var en spændende hest til den aktuelle pris, så der slog jeg til og købte den til min søn Henrik, beretter amatørtræneren Niels Aage Friborg fra Videbæk.

– Roxy Trio har så været i min hænder siden, og hun træner rigtigt godt, så jeg har gode forhåbninger til hende. Starten i dag er for at skærpe hende yderligere, for da jeg fik hende, var hun i det nogle lidt for sjov kalder ”bornholmerform”, og jeg har da også siden forsøgt at give hende mere form. Men topformen indfinder sig nok først efter nogle starter. Det er planen, at hun allerede skal starte for min lillebror Kent Friborg, træneren fra Aalborg, om en uge.

– Dengang vi var unge, boede vi lidt syd for Herning, og her kom Kent i forbindelse med nogle travfolk og kom på den måde ind i sporten. Han fik så mig ind i sporten. Det skete ved, at han som jockey havde fået skaffet sig et par heste eller tre, men ikke helt havde råd til så mange dengang, og så kom jeg ind i billedet. På den måde blev jeg ligesom tvunget ind i sporten, men det har heldigvis kun været dejligt og spændende.

– Til at begynde arbejdede jeg som automekaniker. men skiftede til lastbilchauffør. Det fik jeg så en blodprop af, og derefter har jeg så været tilknyttet Åskov Rideklub og hygget mig med mine egne heste også.

– Nanna har jo hjulpet mig meget og givet mine heste ride-træning – herunder meget dressur. Det betyder, at de ikke spænder sig så meget, og det er alfa og omega for hestens muskulatur. Så kan de løbe friere og hurtigere, lyder det fra Niels Åge Friborg, der fortsætter:

– Da Nanna flyttede til Odense for at studere, anbefalede jeg hende at tage licens på banen dér. Det gjorde hun så. I sin korte karriere har Nanna  redet monté-løb med blandt andet hesten Raket Skov, og da den ikke var en rutineret ride-traver, og hun jo heller ikke var rutineret, var det måske et lidt uheldigt match. Nu håber jeg, hun får lidt mere blod på tanden på ryggen af Roxy Trio.