Svend A. Thomsen

Sådan én har Friborg nemlig til at ordne sine træningsfaciliteter på gården i det Himmerlandske, nærmere betegnet er den beliggende i Molbjerg ikke langt fra Stutt. June.

Og banemanden hedder Svend A. Thomsen. Han er 54, og er oprindelig fra Sønderjylland, men i firserne tog han turen til det nordjyske sammen med sin daværende kone, der skulle studere i Aalborg. Og selv om parret senere blev skilt, så blev Svend Åge hængende i Nordjylland, hvor han i dag er serviceleder og værkfører i byggemarkedsfirmaet Erenfred Pedersen.

Det er kompetencerne fra dette job, der gør Svend A. Thomsen egnet til at give et nap med hos Kent Friborg.

– Ja, vi hjælper hinanden – han giver mig lidt råd og dåd, når jeg skal træne en af mine heste eller køre dem hurtigt i arbejde, og så kan jeg give en hånd med, når der er brug for maskinelt arbejde på Friborgs træningsanlæg. Og så tager jeg med og hjælper med udstyr og forspænding, når Friborg starter udenbys, især når min egen traver starter, fortæller Svend A. Thomsen.

Svend A. Thomsen har gennem tiderne haft flere travere. Det var problembarnet, lynhurtige men ustabile Galiant Ulvholm, der førte Svend Åge og Friborg sammen. Svend A. Thomsen fik det råd at få den vanskelige hest til Friborg. ”Han er den eneste, der kan få skik på sådan en krabat”, lød det fra hans  velmenende bekendtskaber på travbanen.

– Jeg begyndte i sin tid, altså engang i firserne, blot at spille på hestene, men så blev jeg bidt af sporten og har altid haft en hest. Lige nu har jeg en følhoppe og så hoppen Bella Princess. Hun har lige været lidt ramt af halsbetændelse, men nu er hun frisk, og jeg er ikke fremmed for, at hun i dag får en trioplacering gaflet til sig, vurderer Svend A. Thomsen.

Bella Princess ejer Svend A. Thomsen sammen med Søren Perstrup, der er hans bonusbarn med den nye kone, han har fået.

– De to, mor og søn, har ikke haft kendskab til sporten før jeg kom ind i billedet. Men nu er de da begyndt at forstå hvad det drejer sig om og er en smule engageret, lyder det fra Svend A. Thomsen.

Han har lige sendt Friborg til opvarmning med en anden af torsdagens fem opsidninger for Aalborgtræneren, nemlig Livi Power – den skal ud i dagens toårsløb, hvor Morten Juuls First Blood er storfavorit.

– Friborg regner heller ikke med at slå Morten Juuls hest, tror jeg, men jeg ved, at Friborg holder Livi Power højt og ser ham som en af staldens bedste heste hvis ikke den bedste. Og Friborg spår denne Livi Power en stor fremtid, hvis den bliver forskånet for uheld, slutter Svend A. Thomsen af.

Foto: Kjeld Mikkelsen