Flot kuskedebut med sejr til følge for ung staldpige

I ottende løb i Billund torsdag aften var der debut som travkusk for 21-årige Stinne Schmidt Svanhede, som er datter af Rikke B. Svanhede, som vi på denne side skrev om i går efter besøg på Wineboutique, der drives af hende og gemalen Flemming Nielsen.

. Alvorens time for den gæve hestepige Stinne indfandt sig  i et SU-løb, hvor hun dirigerede den fynske formløbshest Perseus rundt til en flot sejr.

Stinne på vej mod sejr med Perseus

– Jeg har siden barnsben beskæftiget mig med travheste hjemme hos min mor og hendes mand og siden hos trænerne Søren Johansson og Henrik Lønborg, og nu sammen med min kæreste Morten P. Kramer, så jeg synes jo også, at jeg skal give det et skud som kusk for at se, om jeg har de fornødne evner til at køre løb, fortæller Stinne.

Som Stinne udtrykker sin opvækst:

– Skolen var for sjov. Hestene var det, der betød noget. Det var alvor.

Hun blev for ca. 2 år siden færdig med gymnasiet, hvorefter hun sagde ja til en tjans som fuldtidsbeskæftiget staldpige hos træneren Søren Johansson på Fyn.

– Jeg havde kørelicensen med mig – den tog jeg sammen med min mor på Jydsk Væddeløbsbane, men det er først nu, jeg for alvor vil prøve kræfter med det, forklarer Stinne.

Første start første sejrsbuket

Efter 10 måneder hos Søren Johansson fik hun tilbud om arbejde hos Henrik Lønborg i Århus, hvor hun var ca. et halvt år. Hun er netop lige stoppet her for at koncentrere sig om arbejdet med hendes og Mortens heste, som er opstaldet hos Mortens far Bjarke Christensen i Fangel. Stinne og Morten P. bor i en lejlighed kun 2 minutters gang fra Bjarke og hestene.

– Jeg er med til at passe denne families heste. Der er vel en ti stykker – otte løbsheste og et par toåringer – ja så har Bjarke også en følhoppe, men avl er nu ikke det, der satses mest på. Morten er jo til daglig beslagsmed og Bjarke er stadig postbud i det daglige.

Aftenen i Billund startede i aftenens 2. løb, hvor Morten startede Dwight Shadow, som dog ikke fik penge med hjem, og den havde da også galop på undervejs.

– Han er en rigtig sød hest, som har det handicap, han er blind. Det ene øje ser han ikke på, og det er måske også en smule nedsat på det andet. Derfor kan han godt galoppere, da han kan blive usikker på noget, men han bliver mere og mere fortrolig med det hele for hver start.

I tredje løb gjaldt det så for Morten P. og  Will Power, men den endte efter et galopindslag uplaceret.

Stinne kunne godt lide matematikfaget, da hun gik i gymnasiet, og hun har funderet på at læse videre inden for et studie, hvor matematikkundskaberne kan være relevante. Så veterinærstudier kan være en mulighed for Stinne, men hun har også spekuleret på at uddanne sig som revisor.

– Jeg kan også godt lide at være fysisk aktiv, så at satse på noget med et stillesiddende erhverv er måske en udfordring.

– Jeg har dog god tid at tænke mig om inden en eventuel studiestart efter næste sommerferie. I hvert fald nyder jeg lige nu at arbejde med hestene fra morgen til aften. Men det er nok for risky business at satse på, at travet skal kunne give én en livs-indkomst, filosoferer Stinne, der allerede fredag kan se frem til en ny start for en af Rikke og Flemmings opdræt:

Yderst th Stinne, i midten kæresten Morten P. Kramer – flankeret af “svigerfar” Bjarke Christensen

– Ja, C’est la Vie Faust, som jeg og Morten har, skal i ilden på JVB. Hun er meget en hoppe, der af og til tænder til og laver numre, men egentlig er hun en fin hest, og hun lærer også meget fra start til start, lyder det fra  Stinne, der i december glæder sig til at hive gemalen Morten P. med til Paris, hvor de skal spendere en fire dages tid. Rejsen er Stinnes fødselsdagsgave til Morten.

– Morten og jeg prioriterer nogle gange at lave noget sammen, som ikke har med travheste at gøre, så hovedet kan koble lidt af, og vi kan få fokus på helt andre ting i tilværelsen. Så Vincennes og Gros Bois bliver det nok ikke  til – mere til god mad på en parisisk restaurant og lidt Eiffeltårn, slutter Stinne.

Spændende bliver det at se, hvad Stinne nu vil studere – det kan jo være at der er byttet om på rangfølgen fra tiden, da hun var lille skolepige: Studierne bliver for alvor og hestene for sjov.

Stinne og Perseus i vindercirklen 

Fotos: Kjeld Mikkelsen