Martin Hansen, der har rødder i det fynske, men som har været vidt omkring som staldmand og siden træner, er nu endt på Fyn, hvor han er startet som professionel træner den 1. september i år. Det markerede han så sammen med kæresten Ditte Jensen søndag den 20. oktober i forbindelse med Fyens Væddeløbsbanes afvikling af Grand Circle Championat for de 4-årige hopper. Ditte og Martin holdt simpelt hen en Åbent Hus reception, og mange gratulanter kiggede i løbet af løbsdagen forbi.

Der var dækket op til receptionsgæsterne i stalden hos Martin Hansen

Martin Hansen råder over ni ungheste, der alle er ved at lære, hvad livet som travhest går ud på. Stalden råder også over to ældre heste, der begge til daglig er opstaldet på Sutteri Laser.

Hver dag bistås Martin Hansen af tre frivillige, der går til hånde. Endvidere yder hans kæreste Ditte Jensen en kæmpe indsats i stalden.

Ditte Jensen er født og opvokset i Tinglev nær den tysk/danske grænse. Fra hun var syv og godt en halv snes år frem var hun en fremmelig hestepige, der med iver dyrkede ridesport. En interesse, hun fik gennem sin far, der også dyrkede ridning på hobbyplan.

– Mit store mål som ung var at uddanne mig som dyrepasser, og det mål forfulgte jeg med ildhu, beretter Ditte Jensen.

– Jeg tog den fire-årige dyrepasser-uddannelse på en skole i Kolding. Det var år med både teori og praktik, og jeg lærte alt om dyrs indre og ydre. Der var så mulighed for under uddannelsen at komme i praktik på Billund Trav, og her havnede jeg hos Martin, der dengang som træner havde base i Billund. Praktikken var sat til fjorten dage. Det var altså for syv år siden, og jeg er her stadig, griner Ditte.

Dyrepasseren Ditte

– Noget af det første, jeg gjorde efter at have stiftet bekendtskab med travsporten, var at sælge min ridehest og anskaffe mig en traver.

Ditte fik taget sin uddannelse som dyrepasser, men fulgte ellers med Martin, der som træner har haft et par forskellige domiciler som Billund og Tappernøje. Ja, også Schweiz, men her blev Ditte dog hjemme i Danmark. Og egentlig er der ved opstarten på Fyen i år tale om en tilbagevenden for Martins vedkommen, for her har han tidligere været træner også.

– Da Martin var hos Jens og Annette, dem med Panamera Racing, på Sjælland, fik jeg arbejde i stalden hos Stald Osted Antik, der havde flere gode væddeløbere, som jeg passede. Sidste år stod jeg blandt andet bag Borntowin, som blev Lundens oftest sejrende hest lokalt såvel som på landsplan. Og jeg arbejder skam stadig for Stald Osted Antik. Tre dage om ugen valfarter jeg til Osted, og så resten af tiden går med at bistå Martin.

Receptionsgæsterne hos Martin Hansen kunne også stifte bekendtskab med en lille fiks, etårig hoppe efter Danmarks nye hingst-komet Wishing Stone. Åringen lyder navnet Grenache opkaldt efter en rigtig god vin i hvert fald ifølge opdrætterne. De hedder Carsten Sørensen og Susanne Andersen, er fra Hesselager, og de ønsker nemlig i samarbejde med Martin Hansen som træner at udlodde hoppen i 20 anparter á 3000 kr. med en månedlig udgift per anpart på 500 kr.

Hoppen Grenache der deler fødselsdag med Kronprinsen

Hoppen, der i dagligdagen opholder sig på Stutteri Laser, hvor Martin Hansen har tilkørt hende, stod på receptionsdagen rolig og fattet og opvakt i sin boks i Martin Hansens stald på Fyens Væddeløbsbane og tog imod al den beundring og kærlighed, de besøgende kastede over hende.

– Hun er nemlig et roligt gemyt, men har sine nøkker. Hun kan være lidt stædig, når man vil lære hende noget nyt – som f. eks. at gå ind i en trailer eller sætte hovedlag på og al den slags. Så signalerer hun: ’Det bli’r der ikke noget af! Glem det! Det gør jeg aldrig.!’ forklarer den ene af opdrætterne, Carsten Sørensen og tilføjer:

– Men hun bliver jo alligevel listet til at få hovedlag på eller gå op i traileren, og når hun så opdager, at det går da meget godt, så gør hun det bare som var det den naturligste ting i verden, som om det da aldrig nogensinde har været et problem.

Grenaches mor er Nicoline Gilbak (Action Hall-Beauty Gilbak), der løb 1,13,8 og tjente knap 160.000 kr og vandt seks gange i firs starter. Nicoline Gilbak blev kun overgået af stjernehopperne Nobodybeatsthebeat og Nanny Fine hvad angår titlen som årgangens hurtigste vinder. Grenache deler i øvrigt fødselsdag med kronprins Frederik, der rundede de 50 samme dag, som Grenache kom til verden.

Fotos: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO