KM FOTO var i maj 2016 som rejseleder med galladronningen Lone Kristensen på besøg hos den svenske travtræner Jørgen Westholm i Sala nord for Enköping for at overrække ham Rosa Hinken.

Westholm havde dengang Odin Tabac i træning, og vi hilste varmt på denne koldblodskonge, som gik flere træningsrunder den regnfulde torsdag, vi var på besøg.

Odin Tabac og Jørgen Westholm på træningsfærd i Sala

Dengang var Oscar J. Andersson ansat som staldmand hos Westholm. Oscar J. Andersson var en succesfuld jockey på det tidspunkt, og han har siden også med stor succes taget skridtet over i de professionelle travtræneres rækker.

Oscar J. Andersson sad ved otte tilfælde som kusk bag Odin Tabac, og parrets største triumf kom i Unionskampen 2017, som de vandt – førstepræmien 300.000 skr.

Til det svenske tidsskrift Travronden mindes Oscar J. Andersson tiden hos Westholm og Odin Tabac således:

– Unionskampen er fortsat det største løb, jeg har vundet. På den tid var det første gang inden for otte år at en svensk hest vandt netop det løb. Det er en af de mest emotionelle sejre, jeg har vundet.

Osar J. Andersson – som jockey kusk bag Odin Tabac. I dag driver Oscar med god succes en professionel stald

– Odin Tabac boede i folden lige uden for min lille lejlighed, så jeg havde ham altid to meter lige uden for mit køkkenvindue. Egentlig var det nok at bare at træffe ham én gang, så kunne man ikke glemme ham. Han var størst, bedst og smukkest, og det var han selv klar over. Når man skulle tage ham ind fra folden, da måtte man sørge for at der ikke var nogle andre heste i nærheden, ellers ville han nedkæmpe dem.

– Odin Tabac er en af de heste, som har berørt mig aller mest i hele mit liv. Nu er han gået til de evigt grønne græsgange, og jeg lover, at de øvrige heste, der går der, ikke får en rolig stund fra nu af.

– Den energi, Odin Tabac havde hele sit liv, den savner man ord for. Vi fejrede sejre sammen, javist, men det var vinteren hos Jørgen, inden vi vandt de store løb, når vi kørte vore tre trykvognsture uge efter uge i 1.25-fart – indimellem i en meter høje snebunker – vi for alvor lærte hinanden at kende. Odin – du løb altid med dit smukke hoved lidt til venstre og dine forben svævede altid mere over jorden end de rørte jorden. Jeg kommer aldrig til at træffe en hest som Odin igen. Han var den hårdeste af de hårde, men i hans blik kunne man se umådeligt meget kærlighed.

Rosa Hinken prisen overrækkes i 2016 til Jørgen Westholm. Fra venstre: Oscar J. Andersson, Susanne H. Andersen, Carsten Sørensen (siddende), Allan Loft, Jørgen Westholm, Lone Kristensen, Susan Pedersen, Ole Pedersen

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen