Her er lidt mere info:

Svensk travsport har ved flere lejligheder bidraget til godgørende formål. Tænk blot på Olympiatravet og Paraolympiatravet, som på Åby gennem tiderne har bidraget med støtte til de svenske deltagere ved de olympiske lege. Der kan helt sikkert nævnes mange flere svenske begivenheder af den art, men vi hæfter os ved en enkelt event, som fandt sted for nu 53 år siden.

Nærmere betegnet taler vi om et gallashow, der fandt sted i 1969, og hvor formålet med gallaunderholdningen var at samle penge ind til forskning i kræft. Gallaen ledtes af Lennart Hyland, som især er kendt for sin værtsrolle i det dengang fortløbende hyper-populære svenske TV-talk show, Hylands Hörne.

I tiden rundt om tv-showet blev der dengang fra alle kanter og hjørner af Sverige samlet ind til cancerforskningen. Svensk travsport ville ikke stå tilbage, og på Solvalla blev der afviklet travløb, hvor en del af omsætningen gik til den store indsamling til cancerbekæmpelse.

Den dag på Solvalla var der udover de nævnte travløb også optræden af diverse artister som Tommy Körberg og Charlie Norman, som var meget kendte i Sverige dengang. Selv den hest, Lilla Gubbe, der optrådte i Pippi Langstrømpe-filmene som Pippis hest havde fundet vej til Solvalla.

To af datidens store svenske ishockeyspillere gik sammen med en tredje idrætsstjerne rundt og solgte programmer til publikum den dag. Den her tredje idrætsstjerne var tæt relateret til travsporten.

Hvem er den idrætsstjerne? Det vender vi tilbage til i morgen.

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen