Travkompaniet blev stiftet i april 2001 med femten heste ligeligt fordelt på tre forskellige stalde: Stald Rød, Stald Grøn og Stald Blå. Blandt andet for at mindske omkostningerne forenklede man i 2006 administrationen, da man fusionerede de tre farvebelagte stalde til én stald – Travkompaniets Stald AB.

Initiativtagerne til stalden dér tilbage i 2001 bestod af adskillige travinteresserede aktører med Eva og Jonas Kleberg fra Menhammar-familien som de måske aller ivrigste. De var fortalere for, at projektet var født til at kunne sprede kundskaben om travsporten og dermed øge interessen for sporten. Det var også Eva og Jonas, der gik med i projektet med størst aktiekapital (og dermed den største risiko), hvilket de gjorde gennem dannelsen af moderselskabet Travkompaniet På Ekerö AB.

2008 – Elitlopps weekend: Stefan Hultman begejstrer de fremmødte delejere i Travkompaniet, der har deres egen publik-plads

Ved opstarten var Stefan Hultman sportschef for Travkompaniet. Han var også den, som dengang trænede alle staldens heste. Frem til efteråret 2015, hvor Stefan blev alvorligt syg, resulterede samarbejdet i mange sejre i de store svenske årgangsløb. Tilsammen med Stefan fik Travkompaniet tilmed fire sejre i de største løb for de ældre travere. Særligt Prix d’Amerique sejren med Maharajah i 2014 bør fremhæves.

Travkompaniets andelsejere vifter med flag for at markere staldens første Elitloppsdeltager Calvin Capar

I løbet af årene har Travkompaniet stået for en lang række af stjerneheste: Maharajah, Calvin Capar, Jaded, Jocose, Lie Detector, Panne De Moteur, Orecchietti, One Too Many och Who’s Who bare for at nævne nogle af storløbsvinderne.

Stalden har således omfattet flere millionærer, Elitlopps-deltagere, svenske rekordholdere samt et stort antal storløbsfinalister.

Mange danskere har andele i Travkompaniet, og netop ved sejren til Travkompaniets Jaded i et af Eliltopps-forsøgene i 2009 blev der blandt andelshaverne trukket lod om at få lov at komme med på den tilhørende æresrunde. Det lod faldt dengang på andelshaveren Carsten Sørensen fra Hesselager på Fyn (Privat foto)

Alle indkørte præmier føres tilbage til Travkompaniets Stall Ab og dets virksomhed. Pengene anvendes til at betale de faste og løbende omkostninger for hver enkelt hest i stalden, altså træningsafgifter, forsikringer, veterinærudgifter, anmeldelsesgebyrer, transport, administration m.m. Det overskydende herefter anvendes til at indkøbe nye heste til stalden.

Menhammar Stuteri har ikke ejerskabsandel i Travkompaniet. Derimod har Travkompaniet og Menhammar et fortrinligt samarbejde hvad angår indkøb af travheste, ejerskab til travheste og avlsvirksomhed.

Travkompaniets Elitloppsdeltager Who’s Who præsenterer foran lægterne på Solvalla den sidste søndag i maj i år

For at Travkompaniet kan få råd til at skaffe flere heste til stalden, har man fra Travkompaniets side valgt at indgå et sameje med Menhammar Stuteri om hestene. Dette samarbejde indebærer, at stalden har råd til at tage flere heste ind, eftersom man deles om alle omkostninger. Det betyder selvfølgelig også, at parterne deles om eventuelle gevinster.

Efter Stefan Hultman som sagt måtte slippe tøjlerne i 2015 grundet alvorlig sygdom, blev Pasi Aikio ansvarlikg træner for Travkompaniets heste. Pasi Aikio har fulgt i Hultmans spor og skaffet Travkompaniet flotte resultater.

Fra januar i år har yderligere en træner etableret sig på Menhammar og fået ansvaret for en del af Travkompaniets heste. Det følger vi op på i næste artikel her på sitet.

Kilde: Travkompaniets hjemmeside

Tekstbearbejdelse: Allan Loft

Foto: Kjeld Mikkelsen 

PS: Har man fået lyst til at skaffe sig en andel i Travkompaniet, kan man følge dette link til andelsstaldens hjemmeside:

Travkompaniet.se – Bli delägare

eller skrive en forespørgsel til

info@travkompaniet.se