I dag kl. 15.21 sharp lyder startskuddet til dysten blandt de bedste danske travamatører om, hvem der skal smykke sig med titlen DM for Amatører 2021.

Der kommer deltagere fra samtlige otte danske baner, altså inklusive Bornholm. En af deltagerne fra klippeøen er Martin Sjøholm Jensen, som netop er aktuel med hurtigtraveren Hazard Sund, der i år hidtil har vundet tre sejre. Martin Sjøholm Jensen har vundet masser af løb, også betydende, men lad os her blot nøjes med at pege på sejren i 2010 med sin egen families Lady Reverse i Calle Cup – løbet med Bornholm Brand Parks uomtvisteligt højst doterede førstepræmie.

Martin Sjøholm Jensen. Foto: Kjeld Mikkelsen.

Martin Sjøholm Jensen startede som travkusk som 17-årig tilbage i 1993. I dag har han rundet de 45 år og skal for første gang nogensinde forsøge sig på Billund Travs 1200 m store oval – lidt af et spring fra den lille karrusel på 580 m, som bornholmske kuske sommerhalvåret rundt muntrer sig på.

– Jeg tænker, at jeg må tænke om rent taktisk i forhold til, hvordan vi normalt tænker det taktiske, når vi kører på Brand Park banen i Almindingen på Bornholm. Her satser vi ofte meget på at nå spids eller i hvert fald få en frontposition. På Bornholm er det halve løb jo nærmest vundet, hvis man får spids. Jeg regner med, at i Billund kan man godt køre mere afventende, og i hvert fald ikke forlede sig til at angribe for tidligt. Det er nok det sidste, jeg i hvert fald skal skrive mig bag øret, når jeg starter på Billund.

– Spids må da også være godt nok på Billund, men det får jeg i hvert fald ikke med min første køretur i dag. Det er jo en bornholmsk hest, som er havnet i Billund, hvor jeg forstår, dens præstationer har været svingende. På nogle videoer, jeg har set, ser den lidt anstrengt ud i travet, men den har jo samtidig vist, at den har god fart indenbords. Kunsten for mig bliver at holde den i ret gangart og så forstå, hvornår det er rettidigt at sætte angrebet ind fra køen, hvor jeg højst sandsynligt havner.

– Jeg har trukket to heste fra Skive-amatøren Peer Juuls stald. Whatch Me Tycoon ser ud til at ride på en formtop og ser således ud til at være en fornuftig chance. Special Muddi ser jeg som den hest, jeg i forhold til konkurrenternes kapacitet får den største udfordring med, men måske kan jeg liste den med til en lille placering.

12-årige Julie har vist far vejen

Martin Sjøholm Jensen drømmer om en god placering i DM for Travamatører. Foto: Kjeld Mikkelsen.

Martin Sjøholm Jensen blev som 17-årig draget med ind i travets verden gennem nogle kammerater. Men han har lige siden barnsben haft med heste at gøre, idet han er opvokset med køreheste. Det var faderen, der var vild med disse, og både han og Martin har kørt konkurrence med disse heste.

Men siden tog travinteressen over, og i par med sin bedre halvdel, Annette Jensen – også velkendt amatørkusk på Bornholm – samt deres 12-årige datter Julie, er travet blevet en sand familiesport for Martin. Familien holder til lidt øst for Nyker ikke særligt langt fra Bornholms travbane.

– Ja, Julie dyrker ponytrav, og hun har opnået at blive Danmarks Mester i såvel monté som for sulky, så jeg har fået noget at leve op til, lyder det smilende fra Martin Sjøholm Jensen, der oprindelig er kontoruddannet, men de sidste tyve har været beskæftiget som renovationsarbejder.

– Det starter tidligt om morgenen og slutter ved middagstid. Det er perfekt for mig, da jeg så får god tid til hestene resten af dagen, forklarer Martin Sjøholm Jensen, der vurderer, hvis ellers han har talt rigtigt, at han gennem sine år med licens har kørt et sted mellem 1700 og 1800 løb.

I år har han en sejrsprocent på 20. I 45 starter er det nemlig blevet til 9 sejre, 6 anden- og 7 tredjepladser.

Martin Sjøholms Jensens niende sejr i sæson 21 kom i hus i tirsdags. Her ses han på æresrunden med hesten, der stod for denne sejr: California Laser. Foto: Ditte Hesselborg.

Martin Sjøholm Jensen og dennes bornholmske medduellant i kampen om DM for travamatører, Mads Pedersen, ankom til Billund ved middagstid i dag, så de har haft noget tid at vænne sig til banen og ikke mindst lige få hilst på deres køreheste og lært dem lidt bedre at kende også.

Det bornholmske kuskepar drager hjem mod Østersøøen om fredagen efter i dag torsdag at have deltaget i Amatørforeningens aftenarrangement i Billund med fællesspisning og hygge.

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen og Ditte Hesselborg