Efter i mange år at have kørt med god succes i ponytravløbene på banerne på Fyn og i Jylland, så er det nu tid for 18-årige Oskar Olesen at bide sker med de store heste. Indtil i dag – lørdag den 27. marts – har han siddet i sulkyen bag en ”rigtig” traver to gange – og i indkørte penge er det blevet til 500 kr. som følge af en femteplads i Aalborg med hoppen Evelyn.

Ikke mange vil være i tvivl om, at sejrene nok skal trille Oskars vej, når han gennem flere køreture har fået høstet tilstrækkelig med erfaring. Som ponykusk tog han i 2019 hele 14 sejre på JVB og blev således banens ’champ’ for ponykuske det år.

En af fremtidens kuskeprofiler inden for travsporten: Oskar Olesen. Oskar bor hos sin plejemor i Tjele, ca. 15 km øst for Viborg.

Oskar Olesen er som plejebarn vokset op hos travmanden Jan M. Rasmussen, der siden høsten sidste år har været professionel travtræner med licens til Skivebanen efter en årrække at have nydt travsporten som amatørtræner og -kusk. Og Oskar fik hurtigt smag for det med hestene. I fritiden, når skoletimerne var overstået, har han altid hjulpet til med pasningen af plejefarens heste, og det gør han stadig. Samtidig er han i praktik én dag om ugen hos træner Bo Westergaard.

Oskar Olesen har stadig et skolearbejde at gøre færdigt, men derefter vil han gerne beskæftige sig med travsporten på fuld tid – men lige hvordan og hvorledes vil han gerne forbeholde sig at tage stilling til hen ad vejen. Ud over det Oskar pligtskyldigt må afse tid til, så sluger travsporten al hans opmærksomhed. Dog kan han godt lide motorsport, og især ATV-crosser kan han lide – og jo, han kan da godt drøne en tur ud over markerne på sådan en maskine i ny og i næ.

Oskar bag Lord Of Speed gør klar til start i lørdagens første amatørløb i Billund

5 år gamle tysk opdrættede Lord Of Speed tilhører Team Viborg, der er pseudonymet for en anpartsstald, som Jan tog initiativet til lige efter, at hans hoppe Stickittothem vandt det åbne hoppeløb løb i Aalborg under Store Pris weekenden i 2017. Staldens anparter er skønsomt delt ud på såvel danske som udenlandske hænder fra Jan M. Rasmussens brede netværk.

Lord of Speed er ifølge Oskar en allround hest, der såvel kan levere en stærk slutspeed efter et afventende rygløb, som den tidligt kan indtage spids og gøre arbejdet færdigt til sejr herfra. Inden lørdagens opgave var Oskar ganske spændt på, hvordan han ville klare vanskelige spor fire i volten, men det gik faktisk rigtigt godt.

Jan og Oskar forklarede efterfølgende, at de med held havde forsøgt at dæmpe vallakken mest mulig lige op til starten, for i modsat fald ville han godt kunne finde på at rive af sted fra volten i galop. Men han var tilpas lad til at starten gik godt. Også selv om der var flere omstarter. Desværre, mente de, blev han reelt set for lad i det, hvilket fik ham til at rulle over i galop efter nogle få hundrede meters kørsel. Og så var terræntabet for stort til at det i dag kunne blive til nogen præmie.

Pædagogen Jan M. Rasmussen har i mange år haft travet som hobby, hvor han har haft amatørlicens og kørt mange løb. Nu mere er han travtræner knyttet til banen i Skive med bopæl lidt sydøsten for Viborg.

 

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen