Efter afbud fra Steen Juul har Anders Pedersen fået chancen i DM for Travtrænere og skal forsøge at ”bytte” sine to sølvmedaljer med én af guld.

Aalborg-træneren var sidst med i 2018, hvor der blev kamp til stregen; først i 12. og sidste afdeling blev medaljerne fordelt.

Inden sidste afdeling var Anders Pedersen og Birger Jørgensen på en delt førsteplads med 39 point, men de blev pustet i nakken af både Jeppe Juel og Knud Mønster, der med hhv. 35 og 34 point heller ikke var ude af guldkampen.

I finaleløbet gik sejren sjovt nok til Anders Pedersen-trænede Balotelli med René Kjær i sulkyen, mens Anders selv måtte nøjes med fjerdepladsen – slået med det berømte mulehår af Birger Jørgensen, som blev nummer tre. Begge heste fik noteret samme tid og tredjepladsen betød, at Birger Jørgensen løb med DM-titlen med 43 point foran Anders Pedersen med 42 point.

-Jeg var førende efter de første seks afdelinger i Odense, men mine to bedste chancer i Aalborg var ikke som bedst på dagen og det kostede nok DM-sejren, siger Anders, som hidtil har været i DM for Travtrænere fire gange.

-Det er altid sjovt at være med, men desværre er der ikke noget socialt arrangement i år, som der plejer at være med.

God sæson

I fjor vandt Anders Pedersen 27 løb og det niveau har han ligget på i mange år. I år er det foreløbig kun blevet til 20 sejre, men vi mangler trods alt også stadig godt to måneder af sæsonen, der overordnet set er forløbet tilfredsstillende.

-Jeg kører med en fornuftig sejrsprocent, selvom man altid gerne vil vinde flere løb, men man skal også se på hestematerialet og på dén baggrund er jeg ganske godt tilfreds med sæsonen, siger Anders, som på søndag er til start i Grand Circle 4-års Hoppechampionat med Ella Rush (The Liqudator).

-På et tidspunkt troede jeg, at hun var en af de bedre hopper i årgangen, men det er ikke blevet til det, jeg havde regnet med og man kan vel godt sige, at hun har skuffet lidt. Vi har dog ikke kunne finde nogle større fejl på Ella Rush, så hun er måske bare ikke bedre.

-Nu er vi startet op med ridetræning og håber, at det kan få hende til at tænde lidt mere til. Det har hidtil været lidt svært at køre hende op i puls, men det er blevet bedre med ridetræning

-Starten på søndag bliver første start efter vi er begyndt på ridetræning, så vi håber det har hjulpet, men hvis hun går et godt løb og får en præmie er vi godt tilfreds.

”En hest med lidt ekstra”

I næste årgang har Anders Pedersen også en spændende hest i skikkelse af Flamboro Downs (Panne de Moteur), der senest var nummer seks i Dansk Trav Kriterium i tiden 1.16,6a/2500 meter og nærmer sig 70.000 i år.

-Det er en ganske fornuftig hest, som jeg tror vil ha’ gavn af noget vintertræning. Han har klaret sig rigtig godt i klassen, men er endnu ikke på højde med de bedste i årgangen, selvom han bestemt ikke faldt igennem i Kriteriet, siger Anders.

-Man kan godt mærke, at Flamboro Downs er en hest med lidt ekstra, som helt sikkert har mere udvikling i sig.

Mens Flamboro Downs har haft en fin 3-årssæson, har det knebet mere for den jævnaldrende Faststone (Wishing Stone) – den lokale ”Aalborghest” – som der ellers var store forventninger til efter en fin 2-årssæson med tre sejre i fem starter.

I år er det således kun blevet til en andenplads som bedste resultat i seks starter.

-Ja, det har ikke kørt efter bogen og det er meget frustrerende når vi har en hest med så mange ejere, som helst skulle ha’ lidt mere glæde af deres hest, siger Anders.

-Faststone træner ellers rimelig godt, men viser altså intet i løb. Det har selvfølgelig heller ikke hjulpet, at hun de sidste fire gange har haft et værdiløst startspor, men alligevel. Vi har fået hende gået igennem fra A til Z, men ikke fundet nogetsomhelst. Hun virker ellers fin og frisk, så vi håber, at hun bare har en mellemsæson og bliver bedre næste år.

Anders Pedersen har i sit virke god opbakning af familie og hustruen Trine Urth, der dog er aktiv på staldterrænet, da dette foto fra vindercirkelen blev taget, hvor Anders så er flankeret af sine forældre og børn

Mange ungheste

Anders Pedersens pt. bedste hest er 5-årige Draco (Offshore Dream), som foreløbig er noteret for fem sejre og 96.000 kroner i indkørte præmier. Den svenskregistrerede, men danskopdrættede hest starter i morgen i Billund, hvor Aalborg-træneren er på plads med i alt fire heste.

-Vi havde egentlig troet, at Draco skulle ha’ lidt tidlig vinterferie og begynde på noget ridetræning, men han virkede så fin sidst, at vi besluttede os for at melde ham igen. Nu ser vi det an efter starten i morgen, men han får lidt lov til at bestemme selv, om han skal fortsætte med at starte, siger Anders, som pt. har 28 heste på træningslisten, heriblandt fem 1-åringer og seks 2-åringer.

-1-åringerne kan jeg ikke sige så meget om endnu, og 2-åringerne er sandt at sige lidt ”tunge i røven” i år, så jeg regner ikke med, at nogen af dem bliver godkendt før næste forår.

-Jeg synes dog, at det overordnet set ser ganske fornuftigt ud med vores ungheste, så jeg er rimelig fortrøstningsfuld.

Mon det også gælder Anders Pedersens chancer i DM for Travtrænere på søndag?

-Tja, jeg har siddet og kigget lidt i programmet i går aftes, men det er svært at lægge planer på forhånd – det holder alligevel aldrig stik, griner Anders.

-Jeg tror bare, at jeg sætter mig op og håber det bedste. Man får altid noget at vide af de forskellige hestes trænere, og det vil jeg prøve at læne mig lidt på. Det er jo gået fornuftigt hidtil og jeg er da lidt stolt over, at jeg kun var slået med ét point sidst af den bedste danske travkusk gennem tiderne!

Tekst: Henrik Berg
Foto: Kjeld Mikkelsen