I dag, Tirsdag den 30. juni bestod Louise V. Mortensen trænereksamen. Hun er nu klar til at starte en ny tilværelse som public træner på Billund-banen, såfremt bestyrelsen godkender hendes ansøgning.

– Ja, jeg lever og ånder for travsporten og vil gerne give det et skud som A-træner her i Billund, hvis bane jeg stort set altid har været knyttet til. Det må også være tiltrængt for banen med nye friske pust – jeg håber da nemlig, at flere af de nye trænerkandidater også melder sig i Billund – for her er ikke overbefolket med A-trænere, lyder det fra den nye trænerkandidat.

Om sin baggrund fortæller Louise:

– Jeg er vokset op i Ølgod, og i starten af mine teenage-år kom jeg meget hos den i Billund navnkundige ildsjæl Linda Nielsens far i Ølgod – han stod blandt for pasningen af Stutt. Vallunds heste – og jeg fik blod på tanden med hensyn til travsporten. Jeg passede min skole, og jeg har også taget en hf-eksamen, men ellers drejede alt sig om travheste. Jeg har lært yderligere grundtrin hos Søren Johansson, der nu er på Fyn, men en overgang var Billund-træner. Derudover har jeg korte arbejdsperioder hos Christian Lindhardt, da han og Chistina var i Tyskland,  og Morten Juul i Skive at tilføje CV’et. Jeg har også haft mine egne heste gennem årene. Den første hed Israel, og den var der ikke så meget at skrive hjem om resultatmæssigt, men at arbejde med den og flere andre heste har jo givet mig en del kundskab.

Om sin måde at gribe trænergerningen an på beretter hun her:

– Jeg vil koncentrere mig om trænerarbejdet. Drage omsorg for hestene, få dem i den rigtige kondition og form, sørge for den rigtige udrustning og balance. Fokusere på hestenes psyke og deres helse generelt. Især er jeg obs på det med fysisk og psykisk helse, og jeg har fuld fokus på vigtigheden af dyrevelfærd – det er centralt, for det er vigtigt for hestene, og det er vigtigt for sportens renommé.  Køreturene i løbene overlader jeg til catch driverne. De har den fornødne respekt omkring sig og har gennem utallige løb i bagagen oppebåret den snarrådighed, der kræves for blandt andet ikke at blive sat af i sporene i løbene.

– Jeg vil gerne kendes på at være en all round træner, hvor det at forberede løbsheste og køre ungheste til begge skal være indarbejdede elementer i min virksomhed. Som det ypperste ser jeg gerne i min stald en række fint afstammede ungheste, som jeg kan få lov at gøre klar til tilværelsen som væddeløber.

Louise vil antagelig ikke køre så mange løb som professionel travtræner, men overlade dette til catch drivers – men hun har altid fremstået som en kompetent kusk – her ses hun vinde sin seneste sejr på Billundbanen – året 2016, hesten Opollo Top

Strandtræning

Louise bor i Billund by og har et halvdagsjob at varetage.

– Det slipper jeg ikke i opstarten af min trænerkarriere, men ligeså snart det viser sig økonomisk holdbart, så kvitter jeg selvfølgelig det job. Jeg vil starte med at have heste opstaldet på banen i Billund, og så kan jeg også have nogen stående i oplandet, blandt andet måske hos Michael Poulsen, hvor jeg har nogle opstaldet nu. Men hvis det udvikler sig positivt med  tilgang af heste til min trænerstald, så vil jeg da kraftigt overveje selv at købe et egnet landsted med stalde og træningsmuligheder.

Lige nu varetager Louise strandtræning af sejrshesten V M Viking Cup – det gør hun tre gange i ugen for dens opdrætter og ejer Vagn Møller, der ellers træner og passer sin øjesten derhjemme

– De heste, jeg har nu som amatør, træner jeg ugentlig på sandstranden på Rømø. Det er en  perfekt strand, ligesom en fuldgod bane, som ikke kræver meget vedligeholdelse. Vi kører gerne 7 km mod syd, joggende med hurtigere intervaller imellem – og så jogger vi tilbage igen. Vi skridter dem af i vandkanten, hvor de får lov at gå i vand til knæene – det er faktisk også hård træning a la sandbanetræning, men måske alligevel mere skånsom, og hestene elsker det. Også at de kan se ud over de store vidder og ikke bare indkredsningen af en travbane. Selvfølgelig vil strandtræningen også være en væsentlig del af træningen hos mig som professionel.

Stilstudier i V M Viking Cups glæde ved træning i vandkanten på Rømø

– Om sommeren kan der være overrendt på Rømø af danske og udenlandske turister, men vi møder for det første gerne tidligt om morgenen før turisterne og Fanden får sutsko på, og derudover kender jeg jo forholdene som min egen bukselomme og kan undgå de mest turistbelagte steder. Jeg kender også stranden ud og ind, og det benytter jeg i forhold til, hvor jeg lige kører hestene – på de hårde eller bløde steder i sandet alt efter hestens konstitution og behov.

 

Louise V. Mortensen – nu som professionel travtræner

Sådan slutter Louise V. Mortensen, måske snart ny træner på Billund-banen, og hun håber på stor opbakning fra hesteejerne  til hende selv og de andre nyuddannede trænere, der altså tirsdag afsluttede en række måneders teoretiske studier med eksamen på Seges i Århus – en eksamen, som kandidaterne længe havde sukket efter at få afholdt, i og med coronasituationen havde været med til at udsætte tidspunktet nogle gange.

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen