Og det var i de dage, hvor Tarok indtog alles hjerter, og solen nådigt skinnede over dansk travsport. Familien Hjorth Havndal i det Østjyske blev dengang – og det er jo snart 50 år siden – af bekendte tilskyndet til at tage med til Aarhus for at se det røde lyn fra Salling i aktion.

Familien Hjort, mor og far og to søskende, faldt alle pladask for dannebrogshesten Tarok og for travsporten.
Faren Jørn Hjorth, der i øvrigt drev en virksomhed med spilleautomater, fik herefter fat i nogle travheste, løbsheste, men også følhopper, og så opdrættede han på livet løs, og familien havde nu en hobby at samles om. Det fik de da også god succes med.

Da døtrene Helle og Lene blev voksne, tog de stafetten videre. De avlede videre på farens opdræt, og det fik de også succes med.

 

      Lene Hjort                                                                 Helle Hjort

Men gråvejret havde sænket sig over dansk travsport. Glansen fra Taroks dage ebbede langsomt ud, og økonomien i sporten blev træls. Søskendeparret valgte at satse på at blive i sporten ved at lade føllene indregistrere i Sverige for derigennem at få bedre økonomi i hobbybedriften.

Og den satsning har givet tilstrækkelig pote, så søskendeparret stadig er en aktiv del af skandinavisk travsport. Det er f.eks. hesten Calle Crown et levende bevis på. Calle har indtil videre indløbet knap 2,4 mio. SEK i 35 starter med 9 sejre og 5 andenpladser til følge, heraf en del opnået i den hårde franske konkurrence overvejende på Vincennes. Calle står rekordnoteret med tiden 10,3ak. Og med lidt mere løbsheld kunne præmiekontoen sagtens have været væsentlig større.

I dag bor søstrene Lene og Helle Hjorth under samme tag på en landejendom et lille stykke uden for landsbyen Tebbestrup sydvest for Randers. Det gør de sammen med deres mor Lone og Helles datter Caroline. Her flyttede de ud for tre år siden, og her går blandt andet følhopperne Hillary Crown og Olly Esterel sammen med Hillary Crowns datter Gerda Crown og Olly Esterels føl fra i år efter Broad Bahn.

Caroline er ridepige med stort R og har netop i år vundet DM i ridebanespringning for Children og opnået en sjette plads i Baltic Cup, hvor en ellers sikker førsteplads blev reduceret til en sjetteplads i sidste spring, hvor en bom i allersidste spring desværre røg ned. I år blev hun konfirmeret. I konfirmationsgave fik hun den røde travhoppe Ella Crown – Hillary Crowns afkom fra 2016, som i år blev købt tilbage fra Sverige. Hun er faldet efter Love You-sønnen Racer Bourbon.

Helle fortæller, at hun som lille ønskede sig en pony, hvilket hun dog ikke måtte få. Faren var jo gennem oplevelsen med Tarok blevet bidt af det med travet, så de skulle naturligvis have en travhest. Og det kunne resten af familien da også godt følge ham i.

Helle var fan af Tarok og meldte sig ind i Tarokklubben, som dengang talte rigtigt mange medlemmer, for den røde hingst var mindst lige så populært et nationalt klenodie i Danmark, som fodboldspillerne Preben Elkjær og Michael Laudrup dengang også var det.

Helle var sammen med den øvrige del af familien meget optaget af Taroks karriere, og familien så selvfølgelig den hest flere gange. Der var dog en dag, hvor det glippede. Det var en dag, hvor Tarok skulle starte i Billund, og de havnede i en kø så lang, men da Taroks løb var sat til at skulle gå, sad familien Hjorth uhjælpelig fast i køen lige ud for Givskud Løvepark, så den dag blev det løver og ikke heste, erindrer Helle med et lille koket forstillet mut blik.
Lene fulgte bestemt også med i traverne, men hun kastede sig også over ridning som barn og ung. Senere, det var i halvfemserne, kastede hun sig udi at ride monté, da den disciplin på det tidspunkt netop var blevet introduceret i Danmark.

Italiens-eventyr
Efter handelsskolen var Helle i Italien af to omgange, henholdsvis i cirka et års tid og i otte måneder, hvor hun var hos den svenske travtræner Bengt Holm, der på det tidspunkt huserede i støvlelandet. Danske Bill Reenberg var dengang førstemand hos Bengt Holm, hvor i øvrigt Helene Graversen, nu Stald Tårs, også arbejdede.

Siden blev Helle udlært i butik i Hadsund. Travsporten har altid fulgt Helle, og gennem sine tidligere samlevere henholdsvis Flemming Degn og Chris Christensen har travsporten altid været et familieanliggende. Med Flemming Degn boede hun i Mårslet, og her var hestene opstaldet hos ”Agurken” alias Aage Andersen og siden på Obstruplund hos Kim Madsen. Mens hun boede sammen Chris Christensen kom Helle ind i en familie, der var kendt for Esterel-hestene. Chris var søn af Freddy Christensen, og derbyvinderen 2001 Esterel Sunset går netop og hygger sig på Helle og Lenes landsted. Hans ene bagben var i en relativ ung alder slidt, så han havde en glorværdig, men også kort karriere på travbanerne, fortæller Helle.

Esterel Sunset nyder sit otium hos søstrene Helle og Lene Hjorth i Tebbestrup. Startede 33 gange med 15  sejre til følge. 1’er i E3-kort finale (Gr. I Int.), Ulf Thoresens Mindeløb indl.afd. og E3-kort indl.afd. 3’er i Orsi Mangelli finale (Gr. I Int). 1’er i Dansk Trav Derby (Gr. I Nat.). 2’er i Gran Premio d’Europa (Gr. I Int.)

.Blandt de mange følhopper, søstrenes far havde, var Nørbækhønen, men den hoppe, der satte det største aftryk rent avlsmæssigt, var Atalja, der var efter Eminent med Chalmers Boy som morfar. Atalja erhvervede Jørn Hjort fra Brogård-manden Henning Olesen, der dengang holdt til i Storvorde-området ikke så langt fra Havndal.

Maggie Crown efter Glenquin kom til verden i 1985 som den første efter Atalja hos Jørn Hjorth, og Maggi tjente selv godt 200.000 DKK og løb som bedst 15,7ak. Hun blev i familien Hjorts regi mor til knap en halv snes afkom, hvoraf Lord of Crown med knap 400.000 DKK og 13,0ak og Hillary Crown med godt 200.000 DKK og 13,3ak gjorde det rigtigt godt på ovalerne, men også elskovsbarnet Forever Crown (godt 150.000 DKK) og Do It Crown (50.000 DKK) gjorde det hæderligt.

Hillary Crown og Flemming Jensen på Fyens Væddeløbsbane

Hillary Crown fylder 20 i 2020 og på hende trækkes nok snart det sidste føl. Udover sønnen Calle Crown efter Great Challenger har hun også Victor Crown fra 2011, og han tjente godt 80.000 DKK inden han løb ind i et uheld og brækkede et ben, ligesom han var ved at være et meget varmt emne til derbyet i 2015. Også Breezer Crown har gjort det godt med godt 170.00 SEK og 14,6 ak. Hillarys søn Taro viste kolossale fartressourcer, men ejerne, der var Lunden-folk, skilte sig tidligt af med ham, vist nok fordi han viste sig kun at kunne løbe højre rundt.

Freddie Crown efter Orlando Vici af Hillary Crown blev solgt på derby-auktionen her i høsten og ejes nu af Heide Racing ApS &1987 Consulting A/S.

Moderlinjen fortsættes
Hillarys datter Gerda Crown efter Great Challenger står til at tage arven op efter oldemor Atalja, bedstemor Maggi Crown og moder Hillary Crown og skal bringe ny Crown-afkom op på stjernehimlen.
– Forhåbentlig, lyder det fra Helle Hjorth, der om den relativt unge følhoppe, der jo blev født så sent som i 2018, forklarer:

– Hendes ene ben var snoet ved fødslen og det er ikke til at rette op. Hun ville ikke kunne komme til at løbe væddeløb. Det er ikke en genetisk fejl, men skyldes fejlligning under drægtighedsperioden, så hun skal i avlen og bære vor moderlinje videre.

Helle og Lene med Gerda og Hillary

Olly Esterels første afkom, The Liquidator-sønnen Balotelli Crown, gør det p. t. på ypperste vis i Sverige for træner Lina Tallberger på Bergsåker og har indtil videre høstet godt 430.000 SEK.

I dag har Helle sit eget firma Powerclean sammen med Bjarne Bleicken. Firmaet står for distribution af rengøringsmidler. Som sælger kommer Helle godt rundt i det ganske land, trods alt måske mest i Jylland. Lene arbejder som kok i et cateringsfirma i Risskov.

Her på falderebet peger Helle på en lille sjov iagttagelse:

To heste med danske relationer, der gør sig godt i Frankrig i disse år, er Valokaja Hindø og Calle Crown, som begge er efter Great Challenger og begge trukket på en Victor Victor-hoppe.

Danmarksmesteren Caroline

Caroline er Danmarksmester for alderskategorien ’children’. Caroline Hjorth sikrede sig sejren i året Agria DRF Mesterskab for Children efter en lynhurtig omspringning i de flotte omgivelser i Bernstorffsparken hos Sportsrideklubben. De unge children-ryttere kæmpede alle bravt i  finalen af Agria DRF Mesterskabet og efter den indledende runde og de to hovedrunder i  finalen var tre ekvipager alle lige placerede med nul fejl. Der skulle derfor en omspringning til for at fordele medaljerne. Caroline Hjorth på Ramina lagde ud, og det gjorde hun med et utroligt flot udlæg. Hun red fejlfrit og lynhurtigt, og dermed kunne hun lægge et stort pres på de to øvrige kombattanter.

Carolines konkurrencehest Ramina

Carolines flotte hjelm fra A P Hjelm Design

Tekst: Allan Loft    Foto: Kjeld Mikkelsen