Søndag formiddag var to ekvipager i prøveløb  på Fyens Væddeløbsbane.

To kvinder, Mette Carlsen og Emilie Fribo, skulle testes for at kunne blive godkendt til at ride monté-væddeløb – det er ikke nok kun at bestå en licensprøve.

Mette Carlsen havde tur. Hun tilbagelagde de 2140 m med voltestart på ryggen af ti år gamle Sonny Boy Lavec i tiden 19,5, og klarede dermed den forlangte tid.

Mette Carlsen og Sonny Boy Lavec

Da resultatet nåede ned til stalden, hvor hun og hesten stod, kastede den 33-årige Mette Carlsen sig vildt jublende i favnen på amatørkusken John Jørgensen, der aldersmæssigt kan siges at høre til amatørernes grå guld på Fyens Væddeløbsbane.

– Jeg har i mange år haft mine islænderheste opstaldet på  John Jørgensens gård  i Bellinge, og det er så pø om pø blevet til, at han har inspireret mig til at kaste mig over travsporten også. Jeg red på nogle af hans travere for at holde dem i form, ja – og så blev jeg bidt af det, forklarer Mette Carlsen, og uddyber:

– Jeg har altid haft med islænderheste at gøre – lige fra barnsben, hvor jeg voksede op på Sjælland til jeg senere flyttede til Fyn, hvor jeg læste medicin på SDU i Odense. Jeg har altid boet i Odenses midtby, og derfor skulle jeg finde et opstaldningssted til mine islændere, og det blev altså hos John Jørgensen. Jeg rider fortsat islændere, også til stævner. Jeg har i øvrigt deltaget i masser af stævner, hvor jeg har redet mod en vis Trine, som jeg så har fundet ud af er gift med opdrætteren Henning Olesen, der står bag stutteriet Brogaard, slutter Mette Carlsen, der som uddannet læge til daglig virker i psykiatrien på Syddansk Universitetshospital.

For Emilie Fribo var der tale om ren utur.

– Jeg røg desværre af min hest Væsterbo Jeppe kort efter start. Han rullede over i galop, og i forsøget på at tage ham op, drejede han lidt sammen, og så lå jeg pludselig på jorden. Jeg fik et lille sår på albuen, men slap ellers godt fra det uden nævneværdige mén, og jeg er helt sikkert klar til at sætte mig op på hesten igen. Jeg skal helt klart være monté-rytter, lyder det kun få minutter efter incidenten frejdigt fra 16-årige Fribo, der har gennemgået sin travuddannelse på ponyskolen på Fyens Væddeløbsbane.

– Jeg kan køre ponyløb to år endnu, og det vil jeg gøre, bedyrer Emilie Fribo.

Fribo har dog også licens til at køre travløb for voksne, hvilket hun har erhvervet i år, og for bare tre uger siden kørte hun fem år gamle Væsterbo Jeppe ind på en flot tredjeplads, hvilket kom lidt bag på spillerne, så helt sikkert har hun flair for travsporten.

Emilie Fribo

Men hun har det heller ikke fra fremmede. Morfaren er opdrætteren Ole Berg Thomsen, morbroren den i Sverige fungerende træner Per Berg Thomsen. Det var dog også under ferieseancer hos ham, at Emilie Fribo stiftede bekendtskab med det at ride travhest, og det gav hende blod på tanden til at blive godkendt som monté-rytter også.

-Og det skal nok lykkes, slår Emilie fast.

Foto: KM FOTO