– Jeg arbejdede hos Flemming Jensen for et par år siden, og her passede jeg nu 11 år gamle Rapide du Pommeau.

– Nu har de tidligere ejer så foræret ham til mig.

Sådan fortæller Ida Udell, finsk-svensk af oprindelse, men nu bosat i Danmark, hvor hun sammen med sin bedre halvdel Jesper Hansen residerer på et landsted beliggende i Vendsyssel mellem Dronninglund og Asaa.

– Han er sådan en sød og rar hest, og min lille pige Olivia på to år kunne sådan set godt ligge og sove mellem benene på ham i boksen, uden hun overhovedet ville komme til skade, skønner Ida.

– Han har en stor motor, og han løbe de lange distancer som i Derby-stayeren i 1:12-fart hele vejen, også i dødens, det er han ligeglad med, supplerer Jesper Hansen, der videre fortæller:

– Han er kåret i Sverige, men jeg vil også gerne bruge ham til danske hopper, så nu siger reglerne, at vi skal ham kåret i Danmark også, og det må vi jo så se at få gjort.

Jesper er født ind i travsporten. Hans far var fodermester hos den fordums store nordjyske opdrætter og hesteejer Nejsig Larsen. Jesper har derfor lært alt om travheste fra barns ben. Via Nejsig Larsen kendte Jesper blandt mange nordjyske travfolk træneren Jørn Damsgaard, der still is going strong og nyder sit otium. Jesper har denne lille anekdote om Damsgaard.

– Jeg mødte ham engang, hvor han fortalte, at efter sin skilsmisse sent i livet havde han mistet alle sine fysiske travminder i form af billeder, ærespræmier og pokaler. Men via Nejsig Larsen og min far havde jeg fået de billeder og pokaler, Jørn Damsgaard som træner og kusk havde hjemført til dem, og jeg gav dem så til Jørn Damsgaard, for han havde da mere gavn af dem end jeg, tænkte jeg. Det var lige så tårerne stod i øjenkrogen på den gamle træner, da han fik disse ting. Det betød meget for ham i den situation, husker jeg.

Travsporten ind med modermælken har også Ida fået. Bedstefaren, der stadig lever og er sit 88. år, var i sin tid træner på den nu hedengangne finske travbane Vasa. Han holder nu til i Øster Botten og passer stadig en  lille håndfuld heste. Mens Ida var lille arbejdede moren på Menhammer og faren var banemand på Solvalla. Moren er i dag på Skråmsta Stutteri AB, som blandt andet tilbyder Scarlet Night.

Ida voksede op og blev selv skøterske og var blandt 4½ år hos Timo Nurmos inden han flyttede til Per Lennartssons tidligere træningsetablissement. Siden kom hun til Flemming Jensen, hvor hun så rendte ind i Jesper Hansen. De blev kærester, og har altså sammen datteren Olivia på 2 år.

– Men det er lige før Rapide du Pommeau betyder mere for hende end os to til sammen, lyder det med et glimt i øjet fra Jesper, mens Ida og hendes øjesten Rapide du Pommeau poserer for fotografen.