U. S. Male E. P titter ud af sin boks på Solvalla, mens den tæller ned til starten senere på lørdagen i Harper Hanovers

Ægteparret Elisabeth og Pål Granlund fra Gram ved Ribe har en spændende lørdag foran sig. I dagens langdistanceløb, Harper Hanovers Mindeløb, har parret nemlig deres eget opdræt, stayeren U. S. Male E. P. til start.

Den syvårige vallak har tidligere været hos Peter Jensen, hvor den gjorde det flot. Siden kom en skade i vejen, og ægteparret valgte at give hesten fred og ro et passende stykke tid. Herefter valgte parret at sende den i træning i Frankrig hos den 40-årige Nantes-træner Olivier Raffin, der har en egen gård med fine træningsforhold og adgang til træning på kysten nær Nantes. Olivier er bror til Eric Raffin, en af Vincennes succesrigeste monteryttere og travkuske lige nu.

I 2017 tjente U. S. Male E. P. knap 800.000 dkr. Og i år har den fulgt op med hidtil en halv million dkr. i runde tal, dvs. at opholdet i Frankrig har givet en indtjening på rundt en million dkr. I den periode er det blevet til en halv snes sejre.

I dag venter så en fornem opgave.

Hvordan er hesten rustet til den?

Pål:

– Han er i fin form, er slank og fit. Han er ikke den starthurtigste, men han ynder de lange distancer og kommer stærkt til slut. Hvis han kan gå op til sit bedste, løber de ikke fra ham, og han ville kunne være med på stregen, tror vi. Men, og der er et men i dag. Han har nemlig haft en lang transport til Stockholm. I tirsdag blev han kørt fra Nantes til vores gård i Gram. Her slappede han af i to dage i fold. I går opholdt han sig så ti timer i transporteren, inden han landede på Solvalla ved 18-tiden. Og derfor kan han være lidt træt, men vi håber, det går.

Pål Granlund

Pål og Elisabeth har været gift i 20 år. Elisabeth har altid været hestepige, mens Pål, der er filmdistrubutør i Norge, hvilket han stadig er aktiv udøver af, tidligere har ejet travheste, men først er kommet i gang med at arbejde med hestene, efter han lærte sin frue at kende. Nu har de fem følhopper på gården i Gram, og fredag 13.36 leverede U. S. Male E. P.’s mor Loving You E P et føl. Elisabeth er derfor blevet hjemme for at passe følhopperne – en anden af dem skal også snart fole.

Helen Christensen

På plads for at overvære U. S. Male E. P.’s start i Harper Hanovers er også hestepasseren Helen Christensen, der ellers til daglig går til hånde i ægteparret Granlunds opdrættervirksomhed. Helen er lige fyldt 60, har hele tiden arbejdet som hestepasser, blandt andet hos den tidligere Billund-træner Thorkild Hansen.

Foto: KM FOTO