– Da mine piger var henholdsvis fire og syv, blev de bare helt hook på ponytrav. Og det var sådan set den vej, jeg for alvor kom ind i travsporten.
Thomas er med i kredsen, der udgør ildsjælene i den relativt nystiftede forening Sydjysk Hestesport, der bestræber sig på at få en ny travbane i det sydlige Jylland. Og ikke bare en ny travbane. Et helt nyt hestesportscenter, faktisk. Og det er det, det altomfavnende koncept, der for alvor tricker Thomas i den her sag.
– Mine piger, Thilde og Sidsel, der i dag er henholdsvis tolv og ni år gamle, havde det dog ikke helt fra fremmede, erkender Thomas og udreder:
– Inden de to piger faldt for ponytravet, havde de redet en del på en rideskole. Men så var der jo det der ponytrav på Billunds travbane. Min kone er nemlig datter af en af de første trænere på Billund Trav, Torben Larsen, der drev sin forretning dér fra 1974 og frem til 1985, tror jeg det var. Efter min svigerfar stoppede som træner, var han en rum tid væk fra sporten, men omkring 2010 genfandt han interessen og følger nu med igen. Og det var jo nok ham, der tilskyndede pigerne til at kigge lidt på de der ponytravere.
Thomas selv er født og opvokset i Vejle, og det var først, da han i 2005 traf Heidi, hans bedre halvdel, at travsporten kom ind i hans sfære, ja og først for alvor, netop da pigerne via morfaren havde fået lysten til at køre ponytrav. Ellers finder Thomas en del fornøjelse i at spille tennis, når det er sommer og badminton, når det er vinter.
Da røsterne om salget af Billund Trav for godt et år siden for alvor tog fart, var Heidi og Thomas snart engageret i kampen for at bevare Billund Trav, ikke mindst for de helt unges og med dem ponytravskolens skyld.
– Og dengang var Heidi faktisk mest i front af os to, indskyder Thomas.
Logistisk talent
Og da kampen for at bevare Billund Trav ligesom ikke bar frugt, har parret nu lagt al deres engagement i den nye forening Sydjysk Hestesport, hvor Thomas er valgt ind i bestyrelsen og bestrider kassererjobbet, og således nu er den af ægteparret Ibsgaard Fjelsted, der mest er gået i front. Heidi er dog stadig lidt med, idet hun står som suppleant til bestyrelsen i den støtteforening, der arbejder for at supportere Sydjysk Hestesport.
– Ja, lige nu er der et vist sammenfald af medlemmerne i de to bestyrelser, altså den for selve Sydjysk Hestesport og den for støtteforeningen, men på støtteforeningens kommende generalforsamling forventer man, at der bliver ryddet op i det, så det er forskellige personer, der tegner de to bestyrelser, forklarer Thomas og siger videre:
– Men her i opstartsfasen har vi ildsjæle jo taget et stort læs, og derfor har vi båret såvel støtteforeningen som hovedforeningen frem til, hvor vi er i dag.
– Jeg er oprindelig uddannet i butik, hvor jeg udover salgsaspektet også lærte om kontrol med varelager og fandt ud af, at jeg havde sans for logistik. Dette førte mig videre til et job i lufthavnen i Billund, hvor jeg udover at høste erfaring jobmæssigt også var så heldig at træffe Heidi, der også arbejdede i lufthavnen.
Sideløbende med at Thomas tog en uddannelse i økonomi og projektledelse på IBA Erhvervsakademi i Kolding, havde han job i Danish Air Transport i Vamdrup, hvor han var i ti år, inden han rykkede til planlægningsjobbet i Air Alsie A/S, hvor han blandt andet arbejder med mandskabsplanlægning for piloter og stewardesser og med planlægning af og udvikling af nye ruter.
– Dertil, altså til Air Alsie A/S – lufthavnen ved Sønderborg – pendler jeg et par gange om ugen og arbejder resten af ugen hjemmefra, fortæller Thomas, der tilmed også kører en virksomhed med vinduespudsning.
– Udover at varetage funktionen som kasserer er mine opgaver i Sydjysk Hestesport som kasserer at være med til at udvikle idéer, kreere løsningsforslag og udtænke og koordinere digitale løsninger, når alt andet virker udtømt., udarbejde rapporter om den overordnede økonomi, stå for det foreningsadministrative edb-system Conventus og registrering af medlemmer, sørge for revision samt afregning til SKAT og andre myndigheder og ellers sørge for validering og struktur i det, vi foretager os i foreningen. Mange af de her opgaver har jeg fundamentet til i mine kvalifikationer som logistiker, og det bidrager jeg da også gerne med velvidende, at disse er vigtige for sådan en ny organisation. Jeg har derudover lidt organisationserfaring med i bagagen fra dengang jeg sad i bestyrelsen i Natteravnene, hvor jeg en overgang var meget aktiv.
Bistår banen på jubilæumsdagen
– Jeg deler dog hele teamets visionære tilgang til projektet med at få etableret en hestesports-arena her i det sydlige Jylland.
– Lige nu arbejder vi konkret med jubilæumsdagen den 18. juli, som vi har lovet banens ledelse at støtte op omkring. Vi tænker på at afholde en tombola den dag. Vi vil gerne have at alle, der ønsker at støtte os, til at donere gaver til os til brug for tombolaen, skulle jeg hilse og sige, hilser Thomas lige.
– Mit issue omkring hele projekt Sydjysk Hestesport er at holde fokus på at få højnet tiltagene inden for de enkelte discipliner for børnene – selvfølgelig også ponytrav og ponygalop, men ikke kun det, langtfra – børn er legesyge og elsker mange udfordringer – de kan altid nå at specialisere sig senere.
– Det skal ikke være et sted, hvor man som barn er afhængig af at have egen pony – centeret skal kunne stille heste og faciliteter til rådighed, så alle, der betaler det nødvendige kontingent, er velkomne og kan kaste sig over, hvad de har lyst til. Gennem en hel barn- og ungdom, hvis interessen holder så vidt.
Presserende sag
Men i umiddelbar fremtid er der en mere presserende sag for foreningen:
– Vi har ihærdigt arbejdet med at finde en træningsbane til alle vores aktive. Vi har mange børn og unge samt amatører, som til december kommer til at mangle et sted at dyrke deres sport. Så mens visionen ligger lidt længere fremme i tiden, så syntes vi, det hastede det med at finde et sted til dem, lyder det fra Thomas Ibsgaard Fjelsted, der dog må erkende:
– Men det blev så stemt ned af de aktive her i juni måned.
Hvis man spørger Thomas om han brænder for travsporten, så lyder hans svar sådan:
– Jeg er interesseret i travsport. Det er jeg blevet, men det, jeg virkelig brænder for i det her projekt, det er konceptet med at få et oplevelsescenter med hesten som omdrejningspunkt op at stå, dvs. at vi favner bredt alle de hestesportsdiscipliner, der findes. Vi prøver at lave et center eller du kan kalde det en arena, hvor der kreativt er tænkt på, hvordan det kan udnyttes til gavn for området og dets befolkning – måske vi også kan være arena for koncerter, happenings, cirkus og artisteri – det er jo egentlig kun fantasien, der sætter grænser. Jeg prøver at være tovholder i vor bestyrelse på alle de ideer og få dem omsat til realiserbare løsninger.
– Jeg brænder for at gøre det til et sted, hvor børn og unge ønsker at komme, og hvor de kan udfolde sig med heste og i socialt samvær med andre hestefolk i øvrigt. Med en arena, som det vi tænker os, så bliver der rideskoler og trav- og galopskoler, hvor de unge mennesker kan komme, ikke bare i seks eller syv måneder og lære at køre, hvorefter de så får deres licens, og så må de ud at købe en hest og have den gående hjemme for at kunne fortsætte med at køre ponytrav eller ride ponygalop. Nej, de kan komme ned og deltage med skolens heste, som står til rådighed hele tiden, og de kan være medlem så mange år, de gider.
– Jeg tror – set fra travsportens side – det kan være med til at få flere ind i den sport, når mange mennesker, der ikke forud har det store kendskab til væddeløbsheste, kommer på centeret og kan se, hvad det går ud på, for som det er nu, så ved vi jo, det er svært at få nye mennesker ud på væddeløbsbanerne. Ligesom med f. eks fodbold og håndbold, så er breddesporten en forudsætning for elitesporten – i min optik i hvert fald.
– Jeg synes heller ikke, det er lukrativt, at banerne dækker store arealer, men kun bruges et par gange om måneden – faciliteterne må kunne udnyttes bedre, og der må kunne kreeres tiltag, der giver lidt indtjening. Det er sådanne ting, der får mig til at kæmpe for Sydjysk Hestesport, slår Thomas fast.
Store visioner skal der til
Med lidt inspiration fra og omskrivning af et af Shakespeares mest berømte Hamlet-udsagn om at være eller ikke være kan man sige, at for Thomas og resten af Sydjysk Hestesports bestyrelse gælder tankegangen: ”At tænke stort eller ikke tænke stort – det er sagens kerne!”
– Det er det bredt favnende, der tiltaler mig, fastslår Thomas og fortsætter:
– Naturligvis kunne travsportsentusiasterne sidde og fnidre med et koncept, der begrænsede sig til at finde et sted til en ny bane, men enten er det dødfødt fra start, eller også bliver det på helt små vilkår med en lille begrænset niche af mennesker, der kører om små præmier. I Sydjysk Hestesport er vores tilgang, at vi ikke bare har store visioner for sjovs skyld. Vi ser store visioner som nødvendige, for at få vores koncept til at lykkes – der skal store visioner til for at tiltrække de store sponsorer og vække interessen hos kommunerne. Og jeg er overbevist om, at det også er den vej, væddeløbssporten skal kigge, hvis de vil op på bare det niveau, den var på, da min svigerfar var aktiv træner, lyder det fra Thomas, der om de aktuelle gøremål nævner:
– Vi skal til at i gang med at bede en række relevante kommuner om at komme med forslag til location og udrede deres planer for, hvad de kan tilbyde i forhold til en række kriterier vi har opstillet – først og fremmest om de har gjort sig tanker om, hvorvidt de kan medvirke finansieringsmæssigt på den ene eller anden måde, derudover om størrelse, jordbund, tilkørselsforhold. Kommunerne jo er ekspert, når det gælder planlov, skov- og vejlinjer og alt muligt andet teknisk administrativt. De ting skal de indarbejde i påtænkte location-forslag. Det er første fase i kommunikationen med de relevante kommuner. Siden kommer en fase, hvor vi går mere i detaljer og pingponger med kommunerne om mulighederne – det skal gerne henad vejen bliver mere og mere konkret.
Sammen med sin familie ynder Thomas ferieoplevelser. Især at få oplevelser ude i naturen værdsætter familien højt.
– Vi har bl.a. været på to rundrejser i USA og gennemført en vandreferie i Norge. Vi hr som familie en årlig tradition, nemlig en skiferie i Trysil. Vi holder derudover meget af at opleve nye steder – gerne i Danmark – specielt Bornholm, hvor vi har besøgt den hyggelige travbane i Almindingen, Bornholms Brand Park. Vi holder også af at opsøge nye steder i resten af verden. De oplevelser, naturen giver, er fantastiske, slutter Thomas.
Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen