I eftermiddag starter Daretodream H M på Aalborg Væddeløbsbane. Det gør den i fjerde løb med Morten Friis som catch driver, og det er med en vis spænding, ejeren Mats Pedersen vil følge den start.
– Jo. Han kan godt følge med og også komme til at kæmpe om de gode præmier. Jeg er forsigtig optimist. Forbeholdet, jeg giver udtryk for, skyldes, at Daretodream H M hidtil har afsløret, at han kan være en smule barnlig, lidt umoden i sin optræden, og han har også et vist temperament, især når han kommer på banen. Det er det, der gør mig lidt forsigtig i min optimisme, hvilken jeg så til gengæld bygger på, at han er begyndt at vise lidt mere fornuft i træningen. Kan han tage det med ud i løbet, så vil det ikke gå ham så ilde, det er jeg overbevist om.
Mats Pedersen er nordmand. Han og hustruen Hege bosatte sig for seks år siden i Biersted, og støt og roligt er de blevet en del af de mange hesteejere og hesteopdrættere, området mellem Vildmose og Vesterhav gennem årene hele tiden så rigeligt har budt på.
– Mine svigerforældre, der bor i Larvik, hvor vi egentlig kommer fra, har i mange år haft et sommerhus i Blokhus, så inden vi flyttede til Danmark, kom vi her ofte, og vi har altid holdt af landet. Vi holder bestemt også af Norge, men vintrene i Danmark kan være tillokkende mildere. I årene, hvor vi stadig var ferierende i Danmark, blev vi bekendte med opdrætter og amatørtræner Bjarne Sørensen og dennes hustru Helene Graversen, og dem har vi haft meget hjælp af.
– Vores passion er heste. Jeg elsker at arbejde med travheste, og min hustru Hege har med rideheste at gøre. Dem har vi fem stykker af. Hege er uddannet instruktør og ridelærer, men hun interesser sig også meget for travhestene. Hun bruger det meste af sin dag på vores elleve heste, dog får hun også tid til herhjemmefra at løse forskellige opgaver for sin far, der driver en større virksomhed i Norge. Jeg selv har et job i Aalborg i et firma, der beskæftiger sig med transportlogistik. Da vi i 2014 tog skridtet og skiftede land, brugte vi meget tid på at resonere over, hvorvidt vi skulle gøre det eller ej – regnede stolpe op og stolpe ned over fordele og ulemper, men vi har indtil nu aldrig fortrudt vores valg om at flytte til Danmark.
En af de ting, Mats og Hege nyder ved at have bosat sig i Biersted, er at de kan tage til stranden ved Vesterhavet. Med hestene forstås, for at give dem træning dér.
– Det nyder i hvert fald hestene også, bedyrer Mats Pedersen og tilføjer:
– For os tager det kun 20 minutter cirka at nå derud, og vi træner helst ved Rødhus og Blokhus. Stranden er perfekt. Her kan vi køre og ride på den brede strand, og så kan hestene pjaske lidt rundt i vandkanten også. Det har slået mig lidt, hvor få trænere, der egentlig benytter sig af den form for adspredelse for hestene.
Må blive hjemme i Norge
Mats Pedersens svigerforældre Vera og Tom Ole Nilsen er i øjeblikket fanget i Larvik grundet corona-situationen. Det har de efterhånden snart været i syv uger.
– De plejer ellers at være her hver weekend, og de hjælper meget til med hestene, når de er her. De er meget delagtige i, hvad der foregår her og er alfa og omega i, at vi får vores heste til at trives, fortæller Mats Pedersen.
Mats Pedersen kører gerne hestene selv, og han pønser på at få hoppen She’s A Dream til start i et amatørløb i Aalborg inden for de næste fjorten dage.
– Hende har jeg selv vundet løb med. Det var på Sørlandets Travpark i Norge for et par år siden. I Danmark mangler jeg endnu at vinde, men jeg skal gøre alt for, at det må ske snart. She’s A Dream er en god monte-hest, og Michelle Mønster har vundet med hende i Århus i den disciplin. Hun, altså She’s A Dream, er bedste Århus-vejen rundt. Hun går også pænt i sulkyløb. Så har vi Edels Samuraj H M, der snart er startklar igen, samt Fortuna H M, som jeg først forventer til start engang hen over sommeren. Jeg tror, hun bliver god.
– Den sidste travhest, vi har, er et norsk koldblod. En hoppe, vi avler på, men som ikke er i fol i år, så hun træner nu sammen med hendes seneste afkom, der er efter klassehingsten Odd Herakles. Vi vil prøve at få den lille godkendt i Norge og se, om nogle så viser interesse for at købe den. Moren skal helt sikkert forsøges i fol igen.