Af Henrik Berg
I Skive har man for nylig udvidet trænerbestanden med sin første kvindelige travtræner, 49-årige Christina Beck, som er trådt ind i de professionelles rækker med en lidt anderledes baggrund end de fleste.
Stalden tæller pt. syv løbsheste, men udover den almindelige træning af travheste tilbyder Christina Beck også flere forskellige typer ”wellness” – f.eks. vandskridtbånd og vibrationsgulv – og har til dén del af sin virksomhed mange kunder primært fra Skive Rideskole.
Endelig kan Christina Beck også skrive butiksejer og –bestyrer på visitkortet, idet hun sideløbende med sin trænervirksomhed også har åbnet hesteudstyrsbutikken Golden Horse på Skive-banen, så der er nok at se til i hverdagen – men hvem er hun egentlig, BioCirc Arenas nyeste skud på trænerstammen?
Arveligt belastet
Som mange andre i denne sport er Christina Beck også ”arveligt belastet” som datter af den tidligere opdrætter og hesteejer Ole Jørgensen, der bl.a. har opdrættet dobbeltmillionæren Inzaghi (1.11,8a-2.349.000 kr/34 sejre).
-Min far har haft travheste størsteparten af mit liv. Inzaghi var hans klart bedst opdræt, men han har også haft succes med heste som Ratso og C C Hanover, der vandt over 30 løb. Det er en fem-seks år siden, han solgte den sidste hest, siger Christina.
– Galoptræner Bent Olsen boede dengang, jeg var barn, tæt på mine forældre, og på et tidspunkt syntes jeg, det var sjovere at ride på galophestene, så da jeg var 15 år begyndte jeg at ride fast hos ham. Det gjorde jeg i halvandet år, indtil jeg skulle på highschool i USA.
– Da jeg kom hjem fra USA, havde jeg taget en del kilo på, så dér var det slut med min jockeykarriere! Jeg red lidt for sjov i en periode, men fik så arbejde og flyttede sidenhen til Sverige, og i omkring 20 år havde jeg slet ikke noget med heste at gøre.
– Lige indtil jeg var hjemme på besøg hos min veninde Helle Frydensberg i Aalborg, som havde en galophest, Tombola, der vandt den dag, jeg var med ude på væddeløbsbanen, og så blev jeg pludselig bidt af det igen. Tre uger senere var jeg med i England for at se på galopheste. Mest for at kigge, men det endte med, at jeg købte en hest, som dog desværre blev skadet efter nogen tid.
Tilbage til trav
Christina Beck fortsatte i en periode at træne lidt hos bl.a. Bente Østergaard (amatørtræner i Aalborg) og et par andre trænere.
– Men selvom jeg stadig elskede galophestene, var det alligevel travhestene, der trak mest. Jeg var i mellemtiden blevet gift og havde små børn, og fandt ud af, at en travhest nok passede bedre med et familieliv, og det endte faktisk med, at jeg købte Inzaghis lillebror Neon tilbage fra Norge, fortæller hun.
– På det tidspunkt var jeg stadig ansat ved Politiet, men jeg døjede efterhånden mere og mere med følge-generne efter et overfaldt tilbage i 1999, hvor jeg blev slået i gulvet og pådrog mig en blødning i hjernen.
– Det gav en del gener og en arvævsskade i frontallappen, hvilket betyder, at jeg fortsat den dag i dag døjer med kronisk hovedpine og en mild grad af epilepsi, som bl.a. medførte, at jeg var nødt til at stoppe med at ride montéløb med Neon.
Entusiastisk chef
Christina Beck blev i 2018 pensioneret efter næsten 20 år ved Politiet, men havde året forinden bestået den Trænereksamen, som har betydet, at hun nu har mulighed for at nedsætte sig som professionel travtræner.
– Mens jeg var gift med Jesper Elbæk, havde vi bl.a. avlshingstene Judge Joe og Chipmate opstaldet, og i den forbindelse fik jeg lyst til at gå i gang, først med Grundkurset og siden hen Trænerkurset, som jeg gennemførte i 2017, siger Christina.
– På det tidspunkt havde jeg ingen planer om at bruge eksamensbeviset til noget, og det var egentlig lidt af en tilfældighed, at idéen blev en realitet sidste efterår.
– Jeg blev for nogle år siden ansat i firmaet MS Sprøjtebeton og faldt en dag i snak med chefen, Michael Stengaards kone, som havde et par rideheste, og så fortalte jeg hende om mine travheste.
– De var så med ude og se travløb i Skive en dag, og Michael blev bare fuldstændig hooked på travsporten, så der gik ikke lang tid, før vi sammen købte Inka River på en auktion. Vi havde kig på flere andre heste, men de blev for dyre.
Inka River er købt udelukkende på stammen, da hendes tipoldemor er Classical Way, som i sin tid var en af verdens allerbedste hopper, men hun har jo også vist sig at være en rigtig fin væddeløber, der foreløbig har tjent 107.000 kr.
– Michael er nok lidt af et dampbarn. Hvis han får en idé, går der ikke meget mere end fjorten sekunder før den er ført ud i livet, så vi købte snart endnu en travhest sammen – og i løbet af et halvt år gik vi fra 0 til 15 travheste, inkl. løbsheste, følhopper og føl.
En flaske rødvin kan føre til meget …
Christina Beck var på det tidspunkt stadig amatørtræner, men en aften sad hun sammen med Michael Stengaard og hans hustru, og efter en flaske rødvin – eller måske to – gik snakken livligt om de mange travheste.
– Jeg sagde bl.a. for sjov, at når Inka har tjent over 100.000, så skal hun ha’ sit eget vandskridtbånd, og dagen efter så Michael et på en auktion, som han bød på – og han fik det! griner Christina.
– Det var jo faktisk helt vanvittigt at have et vandskridtbånd til kun tre løbsheste, så vi talte om at lave noget med et slags wellnesscenter for heste.
– Der var ikke noget i nærheden af Skive, så jeg spurgte Carsten Terp (BioCirc Arenas direktør, red.) om det var muligt at lave noget på banen, og det syntes han var en god idé, så på den måde startede det.
– Vi har også investeret i bl.a. et vibrationsgulv og mange andre wellness-ting, så det er en ret bred palet jeg kan tilbyde mine kunder.
– Størsteparten af min kundekreds kommer fra Skive Rideskole. Travfolk er nok sådan lidt mere forsigtige. Vi skal lige se tingene an først, men der kommer efterhånden også mange travheste igennem – næsten dagligt.
Butiksejer
Som skrevet i indledningen har Christina Beck mange bolde i luften. Foruden sin trænervirksomhed og ”wellness-salon” er hun også kvinden bag Golden Horse-butikken, der er beliggende på staldterrænnet på BioCirc Arena.
– Vi skulle måske holde op med at drikke så meget rødvin; det fører en masse ting med sig! smiler Christina.
-Men en dag sad Michael og jeg og fik en fyraftensbajer, hvor vi bl.a. talte om, at det da egentlig var mærkeligt, at der ikke var en butik på Skive-banen med hesteudstyr – og igen var Michael hurtig på aftrækkeren: ”Fint, så laver vi en butik!”
– Lokalerne var der allerede, idet senest Veideland har haft en butik på Skive-banen, så det var jo lige til at flytte ind.
– Vi har en masse ting til både trav- og ridefolket, og finder indimellem også på noget ”skørt” som f.eks. at købe et restparti af forskellige plejeprodukter til heste fra et dansk firma, der er lukket. Vi har så sat vores egne labels med navnet Golden Horse på alle produkterne, så nu har vi vores egen plejeserie til heste.
– Vi købte i alt 34 paller og det er blevet overraskende godt modtaget, og i og med at det er blevet en succes, har vi valgt at starte vores egen produktion af de forskellige produkter på en fabrik i Silkeborg.
– Vi har også en webshop (https://golden-horse.dk/), der går strygende og har desuden kontakt med en række potentielle forhandlere. Vi har også netop fået tilknyttet en tidligere landsholdsrytter i dressur, som sælger det til mange af sine kunder, så det er en anden spændende indgangsvinkel.
– Butikken er gået over al forventning, og folk er i det hele taget mega positive. Jeg hører tit, at det er dejligt, at nogen tør satse, selvom man hører meget om at travsporten er i krise.
– Hvad angår trænervirksomheden, så er hovedopgaven på nuværende tidspunkt wellness, men jeg vil selvfølgelig også gerne ha’ flere heste i træning.
– I øjeblikket har jeg tre fremmede heste på træningslisten, men har også jævnligt besøg at nogle heste på et kortere trænings- og wellness-ophold. Jeg har bl.a. haft Encru Cloc, der døjede med nogle skavanker med sit forknæ. Han var her i 14 dage og i sin første start derefter (24. marts i Skive) var Encru Cloc nummer tre efter en superpræstation, så det kan jeg jo kun være stolt af. Det er den slags succeshistorier, man har brug for som nystartet, slutter Christina.