Timo Nurmos fundering:

Nurmos mener, franskmændene i sin tid med overlæg har konstrueret Vincennes’ bane med betydelige niveauforskelle for at udfordre hestene og måske afholde udenlandske ekvipager fra at starte. Det udfordrer hestene begge veje: op ad og ned ad bakke. Her er det svært at greje, om Nurmos mener, det bør efterlignes ved nye baner.

 

Flemming Jensens kommentar til Nurmos’ fundering om niveauforskelle:

”Ideelt set bør en bane anlægges på en plan flade – i princippet indstillet nøjagtigt efter et vaterpas.

Grunden til, at banen i Vincennes har niveauforskelle, skyldes nok fransk travsports protektionistiske sindelag. De ville gerne hindre udenlandske heste i at starte. Men en meget ujævn banestrækning giver i hvert fald hjemmebaneheste fordel, kan vi sige.”

 

Ken Ecces kommentar til Nurmos’ fundering om niveauforskelle:

”Jeg ved ikke, om franskmændene har været bevidst om det i sin tid. Måske. Men måske var det også mere ressourcekrævende dengang at gøre hele stykket plant. De kan have bygget banen uden at tænke mere over det. Ligesom med galopbanen Øvrevoll, som er virkelig op- og nedadgående. Århusbanen har jo lidt det samme.

Jeg foretrækker, det går lidt op ad bakke end ned ad bakke. Når det går ned ad bakke, kræver det god teknik af hestene, og det er let at komme til at køre for stærkt. Så det er klart, at det ideelle er den helt plane bane, der står i vatter. Hermed tænker jeg også, at så undgår man lettest skader på hestene. Man skal altid tænke dyrevelfærden ind i det. Jo mere kuperet, jo større risiko for skader, så at sige. Jo færre skader, jo gladere hesteejere. Det skal man ikke kimse ad!

Noget helt andet er træningsbaner, hvor deciderede bakker kan være lagt ind. Altså bakketræning.

Træningsmæssigt foretrækker jeg lidt en mellemting mellem bakker og sand og ligeudbane – jeg har tilpasset min træning til det sted, jeg bor med de forudsætninger, der kan skabes her: en ligeudbane på 600 m, en ridesandbane og så nogle slingrestier. Men nu vil jeg udvide, så der kommer en lille bakke i den ene ende. I Frankrig kan man stort set ikke træne heste, hvis ikke man har en bakke eller flere, altså sådan ser de det i deres verden. Alle de steder i Frankrig, jeg har besøgt, har de ikke noget tungt underlag, de træner på i modsætning til, hvad f.eks. svenske Daniel Redén er kendt for. Men jeg forestiller mig, at franskmændene, de bruger bakker til at give hestene den fornødne styrke.”

Ovenstående er en del af ”Rapport om udformningen af travbaner og hensynet til hestens ve og vel”. Læs hele rapporten her.

Foto Timo Nurmos: Jeannie Karlsson, Sulkysport
Foto Flemming Jensen og Ken Ecce: Kjeld Mikkelsen
Foto top: ahlen.de (Bahn im Berliner Park)