Med to sejre i to starter på Skive Trav mandag aften sørgede René Kjær for, at Lillian Uglebjerg kunne tage hjem som ”Mrs 100 %” og det har virkelig kørt som i olie i denne sæson for den 41-årige Århus-træner.

61 starter er således resulteret i ni sejre – ensbetydende med en sejrsprocent på 12. Til sammenligning fik Lillian Uglebjerg i fjor 10 sejre i 125 starter, men er der nogen forklaring på de forbedrede resultater?

– Jeg ved ikke om der er en desideret forklaring, men jeg har i hvert fald lagt foderet lidt om, og så fik jeg god inspiration til træningen, da jeg i oktober var oppe og besøge Solvalla-træner Svante Båth, siger Lillian.

– Jeg ville i første omgang ha’ været hos Stefan Melander, men så talte jeg med Klaus Koch, som sagde: ”Du kan jo sagtens træne ældre heste, så du skal da i stedet op til Svante Båth” – og så gik der tre minutter, så var dén aftale på plads.

– Hos Svante Båth lærte jeg blandt andet, at ”less is more”. Jeg har f.eks. altid kørt otte intervaller med den obligatorisk skridtepause mellem hvert interval. Svante kører også otte intervaller, men kun fire ad gangen med en skridtepause imellem. Efter det fjerde interval kører han langsomt i fem-otte minutter, og derefter de sidste fire intervaller efter samme model som de fire første.

– Forklaringen er egentlig meget simpel: Når en hest går intervaller, får den mere mælkesyre, som jo så også skal ”brændes af” igen og det kan hesten kun gøre ved at puste ud. Derfor er det en klar fordel at indlægge en lidt længere pause midtvejs i intervalarbejderne.

Den ændrede træningsmønster har utvivlsomt haft stor betydning, men Lillian Uglebjerg har også været nødt til at skifte lidt ud i stalden.

– Jeg har fået sorteret lidt ud i hestematerialet, så de mindre heldige eksemplarer er kommet væk og er blevet erstattet af nogle mere heldige, siger Lillian, som pt. har 21 heste på træningslisten.

Til den sidste kategori hører afgjort svenskfødte Mustang Hackstable (Maharajah), en af mandagens to vindere, som ejes af svenske Frackstad Lantbruksbolag (Per Gunnar Svärd), der har fire heste i træning hos Lillian Uglebjerg.

– Jeg mødte Per Gunnar Svärd helt tilfældigt i forbindelse med Prix d’Amerique i 2018, hvor jeg besøgte Anders Lindqvist på Grosbois. Jeg lagde godt mærke til en herre, der lignede en blanding mellem Karl Stegger og en italiensk mafiaboss. Vi faldt i snak og det viste sig, at han ejede Oasis Bi (vinder af bl.a. VM og Copenhagen Cup) og en lang række andre heste.

– Året efter mødte jeg ham igen og han fortalte bl.a., at han havde en hest, der var brækket ned tre gange på det samme ben. Han havde set en video, hvor jeg træner på stranden i Nordjylland og sagde, at han godt kunne tænke sig at prøve strandtræning. På den måde fik jeg Zodiacale og har efterfølgende fået yderligere fire heste fra samme ejer, hvoraf den ene efterfølgende er blevet solgt som ridehest. Fælles for dem allesammen er, at de har nogle problemer af forskellige art.

– Den sidst ankomne er Mustang Hackstable, der kom i februar måned i år. Den var egentlig startklar, men stoppede op efter 1600 meter og det har jeg så arbejdet en del med. Jeg har bl.a. ændret på udstyret, og så er jeg uddannet osteopat, så jeg bruger en del alternativ behandling som f.eks. massage og kiropraktik; det har været medvirkende til, at vi har fået nogenlunde styr på de problemer hesten havde. Starten i mandags var Mustang Hackstables femte i mit regi og foruden en sejr har det givet fire placeringer.

Strandtræning
Lillian Uglebjerg har udmærkede forhold hjemme på Stutteri Bodil Mølle i udkanten af Hørning, ca. 15 km vest for Jydsk Væddeløbsbane, men foretrækker ofte at tage nogle af staldens heste en tur med ud på stranden mellem Rødhus og Blokhus på den jydske vestkyst.

– Det er en køretur på ca. 185 km, men det betyder ikke noget. Fie Ipsen er ansat hos mig og indimellem tager Julie Malmros også med, men jeg kan sagtens finde på at køre derud alene en dag, hvis vi ikke har de store planer, siger Lillian.

– Jeg kører først otte km på stranden som opvarmning; så vender jeg rundt og så får de et par heat på vejen tilbage. Jeg kører altid hurtigarbejderne på stranden og intervaller hjemme på gården.

– På stranden får hestene typisk to-tre intervaller på 1200-1700 meter. Det er faktisk hesten selv, der afgør hvor lange intervallerne er. Jeg kører så lang tid den er på biddet og har aldrig pisk med – de skal også synes, at det er sjovt.

– Jeg forstår egentlig ikke, hvorfor der ikke er flere, som benytter sig af de muligheder, vi har herovre. Jeg har indimellem talt med Jan Friis og Laurids Jensen om det. På vej herud kører vi forbi den ene træningsbane efter den anden, men hvorfor kører de ikke ud til stranden i stedet for?

Én start ad gangen
Fredag på Lunden skal Lillian Uglebjerg atter i aktion med duoen La Francaise (Timoko) og Isabella Boeshoeve (Ready Cash), der køres af hhv. René Kjær og Lars Lykke.

– Det er jo svært at spå om fremtiden, men hvis det fortsætter som det er gået hidtil, får vi en rigtig fin sæson, smiler Lillian.

– For vores vedkommende gælder det ikke årgangsløbene, men kun de ordinære løb og jeg håber selvfølgelig, at vores heste tjener nogle gode penge her.

Foruden trænervirksomheden er Lillian Uglebjerg også opdrætter og har pt. fire følhopper samt avlshingsten Conlight Ås, der i fjor bedækkede 12 hopper.

– Han har i skrivende stund haft seks hopper i år og der er fire mere på vej, så det må betegnes som tilfredstillende, slutter Lillian Uglebjerg, som selv forventer at bedække to hopper med den tidligere svenske Derbyvinder.

Tekst: Henrik Berg
Foto: Kjeld Mikkelsen