I 2016 sejrede Elian Web og Janne Soronen i det finske Derby. Elian Web trænes af Katja Melkko, og hun blev med sejren den første kvindelige træner til at vinde Derbyet i Finland. Det var stort, men endnu større, at det var samboen Janne,som kørte Elian Web til sejr.

Elian Web og Janne Soronen deltog i Elitloppet 2017 (foto: Kjeld Mikkelsen)

Ved gårsdagens V75 løb på Bergsåker – det vil sige lørdagen den 11. januar 2020 – startede Elian Web som næst-favorit i Gulddivisionen. Favorit var Daniel Redéns Propulsion. Da løbet gik, havde kusken bag Elian Web dog ikke tænkt sig at lade Propulsion styre løbet, så fra spor 5 tog Jorma Kontio med Elian Web spids, og efter 600 m kom Propulsion op udvendigt. Begge heste holdt højt tempo. Elian Web kunne dog afvise favoritten og gå til en forholdsvis let sejr i fine 1.12,4/2140m

Det var en glad træner, som kunne tage imod Elian Web og Jorma Kontio i vindercirklen, men hvem er Katja Melkko egentlig?

Katja Melkko og Janne Soronen (foto: Julmyra website)

Katja er fra Finland, hvor hun voksede op med heste og har som så mange andre redet siden hun var lille. Hendes første kontakt med travheste kom, da hun og familien flyttede på landet. Hun begyndte nemlig dengang at ride en travhest, som var søster til en Derbyvinder. Nogle år efter besluttede de sig for at få et føl efter hesten, og føllet blev Katjas første rigtige travhest. Føllet hed Peggy Lady, og hun løb næsten en million ind til Katja.

Siden har Katja langsomt udbygget stalden sammen med sin kæreste Janne Soronen, og de træner i dag ca. 30 heste med vægten lagt på ungheste. Siden december 2018 har hun fået filial på Julmyra Horse Center med ca. 12 heste, og hun ser frem til at udbygge stalden i Sverige.

Hendes meritliste er stor, hun har ud over det finske derby også vundet Koldblods Kriteriet i 2017 med Vixus. Elian Web deltog også i Elitloppet i 2017.

På Julmyra findes en træningsbane, som ifølge mange eksperter er ligeså god som banelegemet på Solvalla

På Julmyra Horse Center er der optimale forhold, og der er mange kendte trænere tilknyttet stedet:

Bjørn Röcklinger er med sine 15 år på Julmyra den, der har været der i længst tid.

Reijo Liljendahl flyttede ind som nybagt A-træner i 2013

Reijo Liljendahl startede på Julmyra i 2013 (foto: Kjeld Mikkelsen)

Roman Matzky har været professionel træner siden 1995 i Tyskland, og inden da arbejdede han i sin faders stald. Han har taget over 1000 trænersejre og mere end 400 sejre som kusk. I dag har han 25 heste i Tyskland og 11 på Julmyra i Sverige, og han forventer snart at udvide filialen i Sverige

Jasmine Ising er ligesom Katja vokset op med heste, først rideheste og siden travheste. Efter 7 år hos Jörgen Westholm tog hun springet som selvstændig sammen med kæresten Patrick Fernlund, som bl.a. er kendt som medkommentator på ATG live.

Sidste skud på stammen er Dennis Palmquist, som startede op i 2019, og som allerede i sit første år kunne indkøre 1,4 million til ejerne med en sejrsprocent på 13 %. Han driver trænervirksomheden sammen med kæresten Rebecca Dahlen.

træningsbanen (foto: Kjeld Mikkelsen)

Julmyra Horse Center AB er fortrinsvis et træningscenter for travheste, men byder også på fine facilliteter for rideheste. Der står i dag, godt 200 heste på centeret og det giver arbejde til ca. 40 personer. Julmyra Horse Center AB er under stadig udvikling, og man forbedrer hele tiden anlæggene og bygger nye faciliteter efter behov.

Stalden her blev bygget 2013 (foto: Kjeld Mikkelsen)

Alt i alt er den siden 2013 investeret over 45 millioner i centeret, der ligger ved Heby ca. 50 km vest for universitetsbyen Uppsala.

Tekst og fotos: Kjeld Mikkelsen