Indlæg fra 18. aug. 2017:

Det er den svenske travtræner Tord “Smäcken” Svedlunds afsjælede legeme, der er blevet fundet spiddet fast til væggen i trænerens egen stald på travbanen Åkern i Nordsverige. Politiet betragter umiddelbart handlingen som en mordgerning.

Dette er blot en af mange dramatiske hændelser i Bjørn Perssons debut-krimi ’Som Man Sår Får Man Skörda’, (på dansk noget lignende som: man høster, som man sår).

Björn Persson fra Matfors i det nordsvenske er krimiforfatter og travkusk. Det var i 2014 han debuterede med krimien ’Som Man Sår Får Man Skörda’

Siden har han udgivet endnu to krimier: Hålla Tand For Tunga (2015) og Synden Straffar Sig Själv 2016). Ofte indgår travsportsmiljøet i handlingerne.

Björn Persson har mange forbilleder, men han fremhæver ofte selv to stykker: hans tidligere kollega på Dagbladet i Sundsvall, Christer Nygren og den amerikanske krimiforfatter Donald E. Westlake.

Ud over at være bidt af en gal travhest interesserer Persson sig også indgående for fodbold, og han har blandt andet skrevet jublilæumsbogen ’Fotbollen i Hassels IF 1930-2000’, der handler om en lokal fodboldklub.

Parkin

Björn Persson er født 1967, og han har gennem livet syslet med rigtigt mange ting. Han arbejder lige nu på et skiftehold som procesoperatør inden for papirindustrien. Tidligere har han i en periode været reporter på Dagbladet Sundsvall. For den store almenhed i Sverige og omgivende lande har han nok været mest kendt som ejer af travhesten Parkin, som for nogle år siden vandt en hel del V75-løb. Parkin tjente næsten 2 millioner skr. på de svenske travbaner.

Udover at være hesteejer så er Björn Persson også en dedikeret travamatør, som selv træner og kører heste.

Nogle har også kendskab til ham for hans deltagelse i den lokale fodbold i Medelpad deroppe i Nordsverige. Han har haft en vis succes som fodboldtræner, og han er ophavsmanden til den første lokale fodbold website i landet, ”Medelpadsfemman” – siden introduceredes i 2001. Björn Persson har tilmed haft opgaver for Svenska Fotbollförbundet.

Kusken Björn Persson på vej på æresrunde efter at have sejret. Foto: Peter Backlund.

Status på travet

Opløbet har været i kontakt med Björn Persson, der fortæller:

– Jeg har for tiden tre startheste og en pensionær i stalden. Disse er:

– 5-årige Parkes efter Tap In (Parkes er søsterdatter til min gamle stjerne Parkin (10,8 – 1925286 skr) prøvede at starte i V75 sidste år, men uden større succes. Jeg håber, hun nu kan tage nogle yderligere skridt opad. Jeg tror hendes form kommer til at toppe i sommerperioden og sigtet er at gøre nogle starter i V75 med lidt bedre udbytte end i 2016.

– Parkes 3-årige søster Daley efter Chocolatier blev godkendt i prøveløb i midten af marts, og jeg håber på årsdebut i slutningen af maj. Hun er stor og ikke rigtig klar endnu, men hun bliver en rigtig god hest på sigt er jeg overbevist om.

– Videre har jeg en 2-årig vallak, som hedder Willie Carr. Han er vind og skæv, så jeg har ingen større forhåbninger for fremtiden for hans del, men han forsøger og et præmieløb skulle han vel nok kunne klare.

– Parkin, som jeg nævnte før, er 11 år og skulle kunne starte, for han er frisk og sund. Men han vil ikke lægge sig fuldt ud nu, så han slipper. Han kører med i træningen som selskab for 2-åringen, ellers nyder han livet som pensionær efter at have startet mange steder i Europa, blandt andet i Frankrig, Tyskland, Østrig og Ungarn.

– Jeg håber på at kunne vinde nogle flere løb i år end jeg har gjort de seneste år. Fremfor alt fordi det føles som at jeg har et par heste i stalden som passer mig bedre end nogen sinde tidligere. Desuden har jo allerede nået at vinde et løb i år. Det var med Parkes, og det var jo da kedeligt om det ikke blev til nogle flere sejre inden år er omme.

– Jeg håber også at nå over 100.000 skr i indkørte præmier. Det var jeg nærved sidste år, men fordi jeg ikke kører mere end ca 25 løb per år, så må det det til at stemme bedre. Som oftest må jeg jo stole på mine egne heste, idet jeg ikke får så mange chancer som kusk bag andres heste, og derfor må jeg jo have mine egne i bedste forfatning, hvis jeg skal nå mit mål. Det ville normalt falde mig for at sigte på Skandinavisk Mesterskab for Amatører, hvilket jeg i øvrigt vandt Bergsåkers kvalifikationsløb til i 2015. I år er jeg desværre optaget til anden side den dag, finalen går, så nu må vi se, om jeg overhovedet får nogen opsidning i udtagelsesløbet.

Idol-billede. 18-årige Björn Persson klædt på til trav kunne vist nemt forveksles med en vis Elvis klædt på til rock’n rull…Foto Christer Sjöbom

Forfatterkarrieren

– Det skrider fremad med forfatterkarrieren. Jeg har her i foråret stået for nogle forelæsninger og signeringer af mine bøger. Det foregår ofte på biblioteker. Det er mest den slags, jeg forfattermæssigt bliver indblandet i. Jeg har ikke så meget gang skriveriet.

– Min tredje kriminalroman af de fire, som jeg har planlagt i samme serie, blev udgivet i oktober 2016, og den fjerde kommer ikke ud før end tidligst i 2018. Jeg er begyndt at researche og arbejder ind i mellem på den, men den er endnu kun i forstadiet.

– Lige nu skriver jeg mest på en mindre erindringsbog om Parkins karriere. Eftersom jeg har opdrættet ham og selv ejet ham og dermed hele tiden været tæt på ham, så er det mest af egeninteresse at jeg arbejder med det projekt.

– Og så har jeg manuskriptet til min første kriminalroman til gennemlæsning hos en japansk oversætter. Endnu har vi ikke indgået kontrakt eller nogen form for aftale, men det er da spændende om det bliver til noget. Hvornår har jeg ingen anelse om, men der går nok et stykke tid. Det er jo nok lidt svært med travsport i krimier, som sigter på at lanceres i Japan…

To svenske forfattere ved bogsignering. Tv Björn Persson. Th Jan Guillou, kendt for sine thrillers med verdens hårdeste efterretningsoperatør Carl Hamilton som hovedfigur. (En af de kendte titler i serien er Coq Rouge). Privat foto.

Björn Persson slutter med et ønske:

– Hvis der er nogen fra et dansk forlag, der læser det her interview, og som bliver nysgerrige, så ved de jo, hvor de skal henvende sig… hvad ved man?

Opløbet befatter sig generelt set ikke med anmeldervirksomhed, men Opløbets skribent har læst Björn Perssons debutroman. Han siger, at han følte sig mere end godt underholdt. Som det fremgår af interviewet med forfatteren, så er hans bøger indtil videre kun udkommet på svensk, hvilket dog ikke burde forhindre eventuelle interesserede læsere fra de to andre skandinaviske lande i at kaste sig over dem, vel?

Frontbillede: Efter sejren med Parkes den 17/7-2016 på Östersundstravet – det var Björn Perssons første sejr med en egenopdrættet hest. Foto: FotoFinish.

Du kan læse mere om tusindkunstneren Björn Persson på www.björnperssontrav.se