Ingen har ønsket hende, Rona, eller Corona-epidemien, som hun mere prosaisk benævnes, men nu var hun der, og så bød hun, intrigant nok som vi kender hende, René op til en ny omgang vals som travtræner, og omstændighederne taget i betragtning, kunne René jo lige så godt valse med, syntes han.

Den 1. september kunne Rene Feltheim skrive travtræner på sit visitkort. Igen, for det har han kunnet før, nemlig fra 1994 til 2003.

– Ja, dengang gik det egentlig meget godt, men det var hårdt arbejde med meget lidt tid til børn og familie i det hele taget. Så jeg valgte at prioritere hensynet til mit bagland og valgte at stoppe med travtrænergerningen. Jeg har så haft forskellige beskæftigelser inden jeg i 2011 fandt et godt job som pedel i en friskole i Hoven nær Ådum, hvor vi bor. Her var min arbejdstid i et såkaldt flexjob fra tidlig morgen til midt på formiddagen, og det gav jo mig lejlighed til at have lidt travheste på amatørbasis. Det var blandt andet heste som Mr. Shorty og Casino Royal, som også vil udgøre en vigtig bestanddel af min nye trænerstad, der i øjeblikket er på ni heste, fortæller René Feltheim og fortsætter:

– Corona-situationen betød lukning for friskolen i Hoven, og dermed mistede jeg mit job. Så hva’ så nu, lille du? Jeg havde jo nogle få travere som hobby, men lysten til at drive forretning og træne heste som hovedbeskæftigelse sad jo stadig i mig. Min hustru Jane og jeg blev enige om, at det kunne vi godt satse på, at jeg blev travtræner igen, nu børnene var blevet lidt større, og med den indbyrdes klausul, at jeg kun skulle have max 15 heste. Der kan heller ikke være flere her på gården, i øvrigt.

T. v.: Stalden er ved at blive udvidet med nye bokse – René ordner meget af det selv. T. h. ses Jane ved at lægge bandager på en hest

Indirekte bærer corona-virusset- eller ronaen, som mange for nemheds skyld bare kalder denne mikroskopisk lille usynlige djævel – skylden for ændringen i familien Feltheims tilværelse. Ronaen bød sig jo som bekendt til på godt og ondt, og blandt andet har ronaen således medført, at René Feltheim altså nu igen kan valse rundt som travtræner.

Jane og René har tre børn, der godt kan give et nap med i stalden. Det er de to yngste, der nok mest er dedikeret arbejdet med hestene. Og her ses de to yngste i aktion

René Feltheim har i de seneste år også døjet meget med en rigtig dårlig ryg, der er blevet opereret ikke mindre end seks gange. Det ser ud til, lægerne på Skejby Universitetshospital har kunnet deres kram, for lige nu går det godt med ryggen.

– Og det er jo også afgørende for, at René  har taget beslutningen om at starte som træner igen. Ud over hjælp fra lægerne så har René også fået nytte af LED-lys-terapi, som har gjort underværker med hans ryg. Terapien  kan bruges af både mennesker og dyr, så vi bruger det også til vores heste, og de elsker at stå og lade sig omfavne af det – man kan se, det giver dem velvære, uddyber Jane Henriksen Feltheim, som er ejer af Aadum Autoophug, som hun har overtaget fra de tidligere ejere, Jørgen B. Nielsen og Kurt Henriksen – sidstnævnte er Janes far,  der også er bidt af travsporten og er kendt som manden bag gården Vallund, hvor blandt andet tidligere travtræner Kim A. Kristensen i Janes ungdom havde sit træningskvarter.

Kappe med aggregater til lysterapi bliver lagt på hesten. Behandlingen tager ofte ikke mere end 5-10 min per gang

Aadum er en lille vestjysk by nær Tarm. I Aadum Autoophug er Jane  travlt beskæftiget fra morgen til aften ugens fem hverdage, men giver da et nap eller to med i stalden om aftenen og i weekenderne. Når der skal heste til løb, holder hun dog fri lidt før, så hun kan køre med som staldpige.

– Egentlig var det ved et lykketræf, jeg faldt over den her form for lysterapi. Vores hest Action Scott havde en skade, og vi var på nippet til at lade ham aflive. Men så gav vi den her lysterapi en chance, og Action Scott var den første testhest hos firmaet Equine LTS, hvor vi således har været med fra starten. Og det gav pote. Action Scott kom sig utroligt nok og har kunnet løbe igen. Og så var det, at vi også fandt på at lade René få del i den terapiform, som kan gavne både dyr og mennesker. Vi er nu ambassadører for firmaet Equine LTS.

– Terapien baserer sig på termografi, det vil sige, at først scannes individet for varmeudstråling fra kroppen, som indikerer hvilke steder, der er problemer, så behandlingen kan intensiveres på de kriminelle steder, hvor der ønskes en helingsfremmende indsats. Derfor er lysterapien særlig anvendelig  i forbindelse med behandling af inflammation, smerter og operationssår. Det er en terapi baseret på forskningsresultater udviklet af rumforskningscentret NASA i USA. Vi har gode resultater med det, og er derfor ikke betænkelige ved at fremstå som ambassadører herfor, men vi lever jo i et frit land, og andre må jo tænke om det her, som de vil, forklarer Jane smilende.

René foran sin ligeud bane – hans hemmelige våben, kalder han den

Renés ’hemmelige våben’

På gården i Aadum, som ligger i umiddelbar nærhed af Janes firma, er der ud over en række folde en rundbane og så Renes ’hemmelige våben’, som han kalder det. Det er dog ikke mere hemmeligt, end vi får lov at se det og fotografere det. Våbnet er en 750 m lang ligeud-bane; den er ikke ganske vandret, altså med små bløde bakkekurver undervejs.

– Her giver jeg mine løbsheste intervaller i 1:35 tempo – det er individuelt, hvor mange de skal have, men en hest i god væddeløbsskik og form serveres ofte 8-9 stykker af slagsen, fortæller René Feltheim, der i øvrigt har et Tarzansk – dvs. Stefan Melandersk – forhold til sine træningsbaner: de bliver passet med akkuratesse og omsorg, og René Feltheim kan tilbringe timer ad gangen i sin traktor med at ’preparere’ anlægget.

Situationen for Billund Trav er i skrivende stund problematisk for dem, der ønsker, at banen fortsat skal have et langt liv. Salg og nedlæggelse af banen besluttes på et aktionærmøde senere i september.

Udsnit af rundbanen, som faktisk er så bred og god, at man godt kunne afvikle et rigtigt travløb på den

– For mig betyder det dog ikke det helt store, om Billund fortsætter eller ej, bedyrer Rene Feltheim.

– Jeg ser da helst den fortsætter, men gør den ikke det, så er jeg jo i den situation, at jeg ikke er afhængig af banen for at kunne træne heste. Jeg har et prima anlæg herhjemme med 1000 m rundbane og en ”rakbana”, som svenskerne siger. Jeg skal nok klare mig, og så er der jo ikke så langt at køre til banerne i Skive og Aarhus. Trods alt har jeg jo også trekvarters kørsel til Billund med lastbil, og det er vel ikke så meget længere til de to andre nævnte baner. Men jeg er også frisk på at køre til de øvrige danske baner og for den sags skyld til en svensk bane i det sydlige, hvis jeg altså har en hest, der kan klare sig dér, slår René Feltheim fast med klang af ægte jysk gå-på-mod i stemmen.

Fam. Feltheim

Staldens hyggekrog med blandt andet TV, hvor man kan følge travløbene i ind- og udland

Tekst: Allan Loft
Foto: Kjeld Mikkelsen