I fredagens første løb på Fyens Væddeløbsbane indtog hoppen Chilli Tårs en flot andenplads for catchdriver Kasper K. Andersen, som undervejs gav den velvoksne dame et afventende løb nede i feltet for til slut at få hende til at drøne frem gennem sporene, og der var ved målpassage ikke mange centimeter, der adskilte Chilli Tårs og sejrende Cato Kjærgården.

– Jeg købte hoppen i oktober sidste år. Hun prøvede at tjene til føden ovre på solskinsøen Bornholm, men havde for let til galop her. Det tror jeg, skyldtes hendes store størrelse, hvor hun blev skæv i hofter og ryg af at skulle gennem de snævre sving derovre. Hun tabte alt for let kadencen i svingene og røg over i galop. Det har vi fået rettet op på ved hjælp af kiropraktik. Jeg har i øvrigt den fynske træner Søren Johansson til at hjælpe med træningen.

Chilli Tårs fornuftigt kørt af Kasper K. Andersen på vej mod en tæt andenplads i sin kun anden start for den nybagte 74-årige travamatørtræner Harald Thisted – på Fyens Væddeløbsbane 7. februar 2020

– Hun er jo halvsøster til så kapable travere som Palermo Tårs, der har tjent over millionen, og Tinita Tårs, der indtil nu har tjent godt 266.000 kr. , og med den afstamning syntes jeg jo, at hun skulle kunne udgøre en god investering, fortæller Chilli Tårs nye ejer, Harald Thisted, der sammen med sin hustru Marianne Winther residerer på et landsted nær Bogense.

Han og fruen har i en hulens mange år opdrættet New Forest heste. Nogle af familien Thisteds opdræt har opnået den ære at slå igennem i verdenseliten.

– Ja. Vi har boet her i Bogense-området de sidste ti år, og der er jo en del travfolk her. Blandt andet ejerne af T Bird Malou Addi og Johnny Rasmussen, og de og alle de andre travfolk herude fik mig til sidst overtalt til at investere i en traver. Så selv om jeg er hestemand til fingerspidserne, så er jeg først begyndt i travet for cirka tre – fire måneder siden. Men bedre sent end aldrig, som man siger. Jeg er jo årgang 1946 og derfor ikke en  årsunge længere, lyder det smilende fra Harald Thisted, der i sit arbejdsliv var militærmand, og som opnåede rang af oberstløjtnant, inden han sluttede den karriere.

– I øvrigt fik jeg ifølge min far, der var landmand, min første hest som halvandet år gammel gut. ”Men det ka’ du itte husk’” sagde min far altid. Men det er rigtigt, at heste har altid været min hobby, bedyrer Harald Thisted, der yderligere beretter:

– I mange år boede vi i Frederiks syd for Viborg, og her havde vi også New Forest-opdræt. Arbejdsmæssigt var jeg i den periode knyttet til forskellige kaserner – Skive, Viborg og Aalborg. Jeg har også været stationeret på Bornholm – det var jeg i fire år, og jeg var da dengang en gang imellem til trav i Almindingen, men kun som passiv tilskuer. Spil interesserer mig ikke, men jeg nyder at se heste udfolde sig. I øvrigt var det påfaldende at iagttage, at på Bornholm kom jyderne og bornholmerne godt ud af det med hinanden, medens det var mere problematisk med relationen mellem bornholmere og københavnere – det var en trend, og selvfølgelig kunne der være enkelte undtagelser.

– Med hensyn til traverne har jeg bemærket, at de er gode til at tænde til på et split-sekund, men de er lige så hurtige til at geare ned. Det er nok meget tjenligt for dem som væddeløbshest. New Forest hestene har en mere glidende overgang fra det rolige til det optændte – New Forest heste er virkelig rolige, rare og lærenemme heste, som er lette og behagelige at omgås, vurderer 74-årige Harald Thisted.

– Om jeg skal have flere travheste? Njej… Ikke umiddelbart. Jeg ved, at har vi først en hest, så har vi svært ved at skille os af med den.

Faktaboks:
New Forest-ponyen er en pony, der stammer fra New Forest i England. Der findes stadig vilde New Forest-ponyer i New Forest. De er venlige og rolige af sind, og indtil 1935 blev hopperne krydset med hingste af andre racer. Siden 1935 er kun racerene ponyer optaget i stambogen. New Forestponyen kan have alle andre farver end broget, og guldfarvede hingste kan ikke kåres. Den bliver mellem 120–148 cm i stangmål. (Kilde: Wikipedia – Den Frie Encyclopædi).

En velvoksen dame er Chilli Tårs – ses her i afcantring fredag den 7. februar 2020 på Fyens Væddeløbsbanes oval. Kendenavnet Tårs indikerer, at hun er opdrættet af Bjarne Sørensen, Vadum.

Tekst: Allan Loft

Foto: Kjeld Mikkelsen