Idris er navnet på en traver, som slår sine folder hos René Kjær. Vi har fået en snak med et par repræsentanter fra Idris’ 30 mand store ejerkreds, som sammen har dannet anpartsstalden Wienerstuens Venner. En anpartsstald bestående af gammel vin fra den hedengangne anpartsstald Vaskehusets Venner krydret med en hel del nye ansigter også.
Af Allan Loft
Skærtorsdag eftermiddag på banen i Odense kunne man i prøve- og rutineløbet øje en flot, veltrimmet, lysebrun atlet i form af den tre år gamle vallak Idris. For Idris vedkommende var der tale om et rutineløb, Indtrykket fra sidelinjen var positivt, da vallakken for sin træner og kusk René Kjær kunne skære målstregen i tiden 1.19,0/2140 ms. Bag en ti år ældre traver, Trophy Spring, som lige skulle en tur omkring prøveløb.
Men Idris var som nævnt positiv, og kredsen omkring denne hest virkede da også ganske fornøjede efter Idris præstation.
Det er 30 af den odenseanske bodega Wienerstuens stamgæster, der er gået sammen om at føre vallakken efter Prix d’Amerique vinderen Gigant Neo og Love You-hoppen Octavia S frem til deltagelse i rigtige travløb.
De 30 andels-ejere er en samling gæve gutter og gutinder bestående af såvel gamle kendinge inden for travet, altså folk, der har fulgt travet gennem mange år på den ene eller anden måde, og af såvel helt nye ansigter, som måske nok er kendte på Wienerstuen, men hidtil ikke på travbanen. Men det er de så ved at blive.
De gamle kendinge udgøres for hovedpartens vedkommende af en del af kredsen omkring anpartsstalden Vaskehusets Venner, som i mange år udgjorde en trofast hesteejerkreds på den fynske bane.
Fra vaskehus til wienerstue
Formanden for Wienerstuens Venner er pensionisten Carsten Toft, der i sit arbejdsliv har kørt som chauffør på Albanis ølvogne. Han og hustruen Pia Bendtsen drev i en seks års tid som en neben-geschäft en overgang det lille cafeteria, Vaskehuset, nær staldene på Fyens Væddeløbsbane. Men da parret for nogle år siden stoppede med Vaskehuset, løb også anpartsstalden Vaskehusets Venner ud i sandet.
– Men så var – og er – vi jo ofte gæster på Wienerstuen inde nærheden af Zoo og Fruens Bøge, og her fik vi stablet den nye anpartsstald Wienerstuens Venner på benene. Indehaveren af bodegaen, Sjønne, er med i projektet og lægger fra sit etablissement lokaler til, når vi skal afholde møder, generalforsamlinger og den slags, og han har også selv en anpart i stalden, fortæller Carsten Toft, der er formand for anpartsstalden. Han sidder sammen med kassereren Ove Brylle og Ebbe Jensen i staldens tre mand store bestyrelse, men som en slags skyggeminister i foretagendet fungerer Pia Bendtsen ofte som indpisker og glædesspreder samt som sekretær, når der skal info ud til medlemmerne.
Pia Bendtsen har siden sin tidligste barndom været en del af Fyens Væddeløbsbane. Hun har haft licens og vundet en del travløb for sulky, men har også været montérytter, dengang monté hed ridetrav. Hun er tvillingesøster til Torben Bendtsen, der ligeledes er et aldeles kendt ansigt gennem tiderne på den fynske travarena. Torben har kørt både som jockey og amatør, og har drevet travudstyrsbutikker på såvel travbanen i Odense som den, der engang lå i Billund.
Ved at blive voksen
Tilbage til Idris. I slutningen af 2022 blev Idris godkendt. Det var også med René Kjær i vognen, men dengang var hesten i træning hos Martin Hansen. Siden er Idris nu havnet som én af den håndfuld heste, René kjær, der mest virker som catch driver, har tilladt sig selv at ville have hjemme i træning.
Her fungerer René Kjærs bedre halvdel Tina Ottosen som oppasser, og hun fortæller om Wienerstuens Venners øjesten Idris:– Han er ved at blive voksen. Det hjælper på det i hvert fald. Han har en ganske særlig psyke. Altså han er sød, rar og skikkelig at omgås i det daglige, men samtidig er han ret mistænksom anlagt og kan være ængstelig over for næsten alt, hvad der er nyt. Og han ville i begyndelsen ikke ret villigt løfte benene, så der var lidt ballade, når hove skulle renses og den slags. Men i de 3-4 måneder, han har været hos os, har vi arbejdet på det. Snakket roligt om tingene, når der var noget. Og nu tager han det til sig og lytter efter, når man sådan snakker til ham om sagerne. Og han bliver som sagt hele tiden mere fornuftig.
– Han har en god statur. Fin muskulatur. Og gik jo godt i rutineløbet i torsdags. Så vi er fortrøstningsfulde og forventningsfulde, hvad Idris angår, slutter Tina.
Nørderier
Idris er som sagt efter hoppen Octavia S. Som vi lige har kunnet skimme Idris nærmeste led i anetavlen, så synes væddeløbere som Gatecrasher (Idris’ moster) og Pretty McKee (Idris’ mormor) som nogle af de mest fremtrædende afkom, moderlinjen står faddere til, om man kan sige det sådan. De har løbet for et par dekader siden, så det er nok kun de gamle travnørder i gårde, disse navne siger noget.
For de virkelige nørder af slagsen kan vi nævne, at går vi længere tilbage i Idris slægtshistorie, så optræder navne på så udmærkede væddeløbere som Ulrik June (bror til Idris’ tipoldemor) og Charlotte Sporup (datter af Idris’ tip-tip oldemors bror), men så er vi også tilbage til de tider, hvor publikum havde lejlighed til at opleve legenden Tarok live. Selvfølgelig er sådanne botaniseringer i afstamningerne vildt nørdede, men overordnet kan man jo så glæde sig over, at travhestenes anelinjer nidkært er nedskrevne, bevarede og tilmed lettilgængelige.
Foto: Kjeld Mikkelsen