Indlæg fra 13. september 2017:

Snart 22-årige Nadeem Subrottee gjorde for nylig god reklame for sig selv som galopjockey ved at vinde en overbevisende sejr med evnerige King Charles på Jydsk Væddeløbsbane – det var den unge mauretaniers første sejr her til lands. Han har faktisk endnu ikke haft særlig mange ridts i Danmark at gøre godt med.

Nadeem kom til Danmark i januar 2017. Altså midt om vinteren.

– Jeg var ikke ordentligt forberedt på den danske vinterkulde, og jeg mødte op i alt for dårlig påklædning. Og jeg frøs. Efter første arbejdsdag kunne jeg ikke mærke mine fødder. Frosten havde gjort dem følelsesløse, og jeg troede, den var helt galt med mig, at jeg simpelt hen var ved at miste mine fødder. Så galt stod det ikke til, og min principal, Marc Stott fik hurtigt anskaffet mig nogle lune støvler, der passede til det danske klima, erindrer han.

Nadeem kom altså til Marc Stott i Odense og fulgte med denne træner, da denne kort efter skiftede basen til Århus.

– Jeg er rigtig glad for at være hos Marc Stott. Vi er som gode venner, uagtet jeg respekterer ham som min arbejdsgiver. Han skælder aldrig ud, når jeg har gjort noget forkert, men forklarer mig tålmodigt, hvad jeg skal gøre i stedet. Derfor lærer jeg meget, og det er jeg taknemlig for. Og derfor bliver jeg her også om vinteren og deltager i arbejdet med unghestene hos Marc Stott, selv om jeg ikke er rigtigt gode venner med den danske vinter. Jeg tager dog hjem til min fødeø, hvor min familie er, fjorten dage i november i forbindelse med min fødselsdag, fortæller Nadeem.

– Jeg regner faktisk med at udstå min fireårige læretid som galoplærling her i Danmark, og gerne alle årene hos Marc Stott.

En koncentreret Nadeem Subrottee klar til væddeløb. Foto: KM FOTO v. Kjeld Mikkelsen.

Midt i Det Indiske Ocean

Nadeem Subrottee er født og opvokset på vulkanøen Mauritius, som er en selvstændig republik, der tæller 1,2 mio. indbyggere fordelt på 1.865 km², og som er beliggende midt i Det Indiske Ocean omkring 486 sømil, dvs. ca. 900 km, øst for Madagaskar. Øen er begavet med tropisk klima. Indtil hollænderne og franskmændene i løbet af 16- og 1700 tallet på skift koloniserede øen, var den stort set ubeboet, men franskmændene førte mange slaver ud til øen. I 1810 overtog englænderne øen indtil den i 1968 blev selvstændig. Under englændernes kontrol befolkedes øen med mange indere.

Nadeems opvækst fandt sted i hovedstaden Port Louis, hvor hans far stadig driver et veletableret transportfirma med fire til fem store trucks, mens moderen, som er uddannet læge, har gjort karriere som en succesfuld kirurg på et af hovedstadens store hospitaler. Indbyggerne i Republikken Mauritius er stærkt optaget af sport, ikke mindst galopsport, men de finder også tid til i fritiden at dyrke den populære Séga, en afrikansk inspireret dans.

Som stor teenager droppede Nadeem ud af gymnasiet året forud for studentereksamen, simpelt hen fordi hans passion for galopsporten på det tidspunktet fyldte hele hans hoved. Hans forældre har intet med hestesport at gøre, men en onkel ejer nogle galopheste, og det har ført den unge Nadeem ind i galopsporten, som er rigtig stor i Republikken Mauritius, der også er kendt for sine gyldne strande, der byder på rig mulighed for snorkling over de flotte koralrev, der pryder havbunden ud for kyststrækningerne.

– Ja, i mit hjemland er der mange dygtige galoptrænere, mange galopheste. Desværre henter trænerne og hesteejerne helst udenlandske topjockeys til øriget, og det gør det meget svært for unge indfødte at få gang i en ordentlig karriere. Der er mange, der gerne vil, så der bliver virkelig kæmpet om trænernes gunst blandt ørigets egne unge, men det er de færreste, der kommer til fadet.

– Hvis man som ung mauretanier vil gøre karriere i galopsporten, må man tage til udlandet og forsøge at skabe sig en karriere. Så måske vil trænerne på Mauritius få øje på én og engagere én. Det er det, jeg med tiden håber vil ske for mig, forklarer Nadeem, der også fortæller, at hans forældre fuldt ud bakker ham op i hans beskæftigelsesvalg og er glade for, at han har en brændende interesse – dog kan hans moder, der jo til hverdag syer en hel del tilskadekomne sammen, en gang i mellem være lidt ængstelig for, at sønnike skulle geråde ud i en alvorlig ulykke.

Til Chantilly

Efter at have snust til galopsporten på Mauritius tog Nadeem til naboøriget Madagascar for at tage licens som galoprytter. Herefter fik han kontakt til en træner i Paris på Hippodrome Chantilly, nærmere betegnet i den del af anlægget, der ligger i Gourvieux, hvor Nadeem arbejdede nogle måneder, inden han erfarede, at der var arbejde at få ved Marc Stott i Danmark.

– I Paris skulle jeg udføre rundt regnet 25 ridt om dagen. Det var hæsblæsende og hårdt, og jeg syntes også jeg lærte for lidt om hestene generelt, så jeg var straks på udkig efter noget andet. Jeg er lykkelig for, at det så hurtigt endte med Danmark og Marc Stott, slutter Nadeem, der behersker tre sprog: kreolsk, der er det hyppigst brugte i hans hjemland, samt fransk og engelsk, som er de to officielle sprog på Mauritius. Kreolsk er den lokale dialekt af det franske sprog.

I øvrigt er øen taxfree zone, og af andre kendemærker kan nævnes, at Mauritius er berømt for sine små modelskibe, at det er ophavsland til verdens aller dyreste samlefrimærker gennem tiderne, og at landet – i hvert fald blandt ornitologer – er kendt for at være eneste kendte hjemsted for dronter eller dodoer, som de også kaldes. Arten uddøde for et par århundreder siden i takt med den tiltagende vækst i befolkningstallet. En dodo var en kluntet, men ikke desto mindre meget spektakulær duefugl med en størrelse på en meters penge, og så kunne den ikke flyve.

Men det kan mauretanieren Nadeem Subrottee til gengæld; i hvert fald har han fået en flyvende start som galoprytter i Danmark, men med i bagagen fra sin tid på Madagascar og Paris havde han fem sejre i fyrre starter. Kenny Roussety er en anden mauretanier i Marc Stotts stald. Han var havnet hos en svensk træner, hvor han ikke følte sig helt tilpas og søgte nye græsgange. Via Facebook fik Nadeem kontakt med sin landsmand, og da Marc Stott manglede endnu en mand, så magede det sig, at Kenny kunne starte her også.

– Begge mine mauretaniere er lovende ryttere, lyder det fra principalen Marc Stott.

Republikken Mauritius har siden uafhængigheden været et stabilt demokrati og er i dag blandt Afrikas rigeste lande.

Nadeem Subrottee ses her på ryggen af A Litlle Fling, som han bjergede en sjetteplads hjem med i midten af august på Fyens turf. Undervejs løsnede sadelgjorden sig, og det var med stor balancekunst, Nadeem fik redet hesten til målstregen uden uheld. Foto: KM FOTO v. Kjeld Mikkelsen.